12krát doživotí pro argentinské tyrany

Buenos Aires - Argentinský soud poslal dvanáct bývalých vojenských a policejních představitelů diktatury za zločiny proti lidskosti na doživotí do vězení. Na námořní škole v Buenos Aires zřídili tajné vězení, ve kterém mučili a zabíjeli levicové disidenty. Mezi odsouzenými je třeba někdejší kapitán argentinského námořnictva Alfred Astiz, přezdívaný „blonďatý anděl smrti“.

Argentinský soud představitele diktatury z let 1976 až 1983 potrestal doživotím za unášení, mučení a zabíjení levicových disidentů. To všechno se mělo dít na strojnické námořní škole ESMA v Buenos Aires, kde bylo tajné vězení. 

Svědkové popisovali hrůzné praktiky, které se tu děly. Matky podle přeživších svědků rodily s pouty na nohou a se zakrytými tvářemi. Své děti často ani neviděly. V ESMA bylo celkem vězněno a mučeno na 5000 lidí. Přežila sotva stovka. 

Doživotím potrestal soud i 59letého Astize alias „blonďatého anděla smrti“. Ten je zodpovědný za únos a vraždu dvou francouzských jeptišek, novináře a tří zakladatelů organizace hájící lidská práva. Astiz, který se stal zosobněním politických vražd, stál taky za lety smrti, při kterých posádky letadel shazovaly zdrogované odpůrce režimu za živa do oceánu. „V každém letadle byla sedmičlenná posádka. Uvnitř dali obětem ještě jednu dávku léku. Nad mořem je pak nahé a spící, ale živé, svrhli z velké výšky,“ popsal Astizovy praktiky advokát rodin obětí „letů smrti“ Horácio Méndez Carreras.

Kromě dvanácti odsouzených na doživotí potrestal soud ještě další čtyři představitele vězením v rozmezí 18 až 25 let, dva lidi pak osvobodil.