Portugalci oblékají vzducholodě do nového kabátu

Lisabon - V Portugalsku vyvíjí nejnovější modely vzducholodí. První verze jsou vyrobeny tak, aby se dostaly do těžko dostupných vzdálených oblastí, kde letadlo nemá kam přistát, kde loď nepropluje a vlak neprojede.

Nová moderní vzducholoď portugalské společnosti Nortavia má oprášit zašlou slávu vzducholodí z minulého století. Na rozdíl od svých předchůdců má být tento stroj daleko bezpečnější. Je naplněn héliem, což je nehořlavý plyn. Pohonný systém je navíc velmi úsporný a vylučuje minimum oxidu uhličitého a je tak šetrný k životnímu prostředí. Stroj bude sloužit k převážení obchodního nákladu i k dopravě lidí. „Bude to nejlepší stroj na pozorování národních parků. Lidé budou moci ze vzduchu pozorovat z velké blízkosti přírodní nádhery,“ předpovídá konstruktér společnosti Nortavia Cassiano Rodrigues.

Nová generace vzducholodí bude sloužit i během záchranných akcí. Konstrukce umožňuje stroji vzlétnout z místa vertikálně a nepotřebuje žádnou rozletovou plochu. Může se tak dostat do těžko dostupných míst. „V situaci nějaké katastrofy nebo nehody, se vzducholoď dostane na místa, kam se žádný jiný stroj nedostane. Nepotřebuje žádné místo k přistání,“ dodává konstruktér.

První prototypy těchto vzducholodí chce společnost Nortavia představit na konci roku v americkém Seattlu.

V Portugalsku vyvíjejí novou vzdcholoď (zdroj: ČT24)