Pojďte mezi nás, láká přistěhovalce vídeňská policie

Vídeň – Policie v rakouské metropoli se snaží přitáhnout do svých řad více přistěhovalců. Náborové akce pořádá i na etnických festivalech nebo třeba v mešitách. Jiný než rakouský původ má 38 procent lidí žijících ve Vídni, radnice chce proto i muže zákona s odlišnými kulturními kořeny.

„Lidé se prostě cítí lépe a jsou uvolnění, když mají před sebou někoho, kdo jim rozumí,“ tvrdí Mladen Rosuljas. Tento šestadvacetiletý mladík se do Vídně s rodiči přistěhoval v roce 1992 z Chorvatska, kde tou dobou zuřila válka. Nyní už čtyři roky slouží u policie. V desátém vídeňském obvodě, který je plný přistěhovalců, hlavně z Turecka a bývalé Jugoslávie, se mu rodný jazyk hodí skoro denně.

Rosuljas byl jedním z prvních naverbovaných přistěhovalců do řad místních strážníků. Vídeňská radnice totiž láká imigranty právě čtvrtým rokem. „Od té doby se podíl lidí s přistěhovaleckou historií ve výcviku zvýšil z jednoho na zhruba 7 procent,“ doplňuje statistiku Manfred Ihle z personálního oddělení vídeňské policie.

Reportáž Jan Moláčka (zdroj: ČT24)

Rakouská metropole přitom upozorňuje, že svým přístupem neuplatňuje žádnou pozitivní diskriminaci. Jen prý přistěhovalce aktivně upozorňuje na to, že u policie mají stejnou šanci jako kdokoliv jiný.