Průzkum: Irové si za prezidenta zvolili básníka Higginse

Dublin – Aktivista za lidská práva a básník Michael Higgins podle odhadů výsledků zřejmě zvítězil v irských prezidentských volbách. Průzkumy při odchodu z volebních místností ukázaly, že ho podpořilo 40 procent hlasujících. Jeho hlavní soupeř, podnikatel Sean Gallagher, uznal porážku. Na třetím místě zřejmě skončil bývalý člen teroristické skupiny IRA Martin McGuinness. Oficiální výsledky čtvrtečních voleb se ale zřejmě vyhlásí až v sobotu.

O vystřídání prezidentky Mary McAleeseové, která po dvou mandátech již nemohla kandidovat, usilovalo sedm kandidátů. Gallagher a Higgins byli podle předvolebních průzkumů hlavní favorité, podle odhadů ale nakonec pravicový Gallagher dostal jen asi polovinu hlasů proti svému labouristickému soupeři.

Na třetím místě podle odhadů skončil místopředseda severoirské vlády a bývalý vysoký představitel teroristické Irské republikánské armády (IRA) Martin McGuinness. Kandidoval za levicovou nacionalistickou stranu Sinn Féin a jeho podpora bude podle komentátorů odrážet, jak silná je v zemi touha po připojení britského Severního Irska k Irské republice.

Irský prezident jmenuje na návrh poslanecké sněmovny předsedu vlády a na jeho návrh ostatní členy kabinetu. Svolává a rozpouští poslaneckou sněmovnu, podepisuje zákony přijaté parlamentem a je vrchním velitelem ozbrojených sil. Jeho funkce je do jisté míry formální, i když má právo odmítnout zákon, který by narušoval ústavu.