Voda nad Bangkokem opadá, velké záplavy skončí v listopadu

Bangkok – V Thajsku brzy skončí velké záplavy, které zemi trápí už od července. Severně od Bangkoku začala voda opadat, podle thajské prémiérky Jinglak Šinavatrové se v metropoli začne situace zlepšovat na počátku listopadu. Hráze, které město před vodou chrání, však nadále budou čelit náporu, v Thajském zálivu se vytváří vlnobití, které ještě může hráz prorazit.

Premiérka Šinavatrová prohlásila, že velká voda, která přitekla ze severu a zaplavila okolí Bangkoku, začne opadat už příští týden. Přesto se na hlavu Šinavatrové, která je v úřadě od srpna, snáší kritika za nezvládání situace. Její výroky a také prohlášení jejího týmu si prý často odporují, což zvyšuje zmatek mezi lidmi.

Na tento víkend vyhlásily úřady pro Bangkok nejvyšší pohotovost. Město však docela úspěšně chrání hráz z pytlů s pískem. Obchodní centrum města zůstalo suché, v historickém jádru je vody po kotníky. Hůře je v některých severních čtvrtích města, kde je až metr vody. Zvláštní hráz chrání bangkocké mezinárodní letiště, je dlouhá více než 23 kilometrů. Úřady raději přizvaly japonské inženýry ke konzultacím, jak letiště a metro ochránit.

Ilustrační foto
Zdroj: Aaron Favila/AP Photo

Premiérka rovněž upozornila, že zatímco ze severu už městu takové nebezpečí nehrozí, hráze by mohly prolomit vysoké mořské vlny, které se vytvářejí v Thajském zálivu. Nejhorší vlny z dnešního rána už ale přešly, a i když mohou trvat až do pondělí, žádné už by neměly být stejně vysoké.

Nejvíc thajskou metropoli trápí zásobovací potíže. Projevují se růstem cen potravin a balené vody. Ministerstvo obchodu se snaží lidi uklidnit a tvrdí, že bude dostatek masa, mléčných produktů a také vody. Kvůli zatopení je v zemi uzavřeno 400 bankovních poboček a začíná se nedostávat hotovosti. Evakuovány byly čtyři z 50 bangkockých čtvrtí a uzavřeno je 17 ulic.

Ilustrační foto
Zdroj: AP Photo/Altaf Qadri

Záplavy, které letos postihly Thajsko, jsou nejhorší za půl století. Od července živel zabil na 380 lidí, až dvěma milionům dalších výrazně zasáhl do života. V zemi, která je největším světovým producentem rýže, poničil polovinu letošní úrody. Poškodil také továrny, kde se vyrábějí počítačové komponenty nebo automobily.