Soud vrátil Qantas do vzduchu

Sydney – Letadla australské společnosti Qantas opět vzlétnou. Australský soud přikázal vedení aerolinek ukončit výluku všech letů a odborářům ukončit stávku. Dvoudenní přerušení provozu, o kterém rozhodli představitelé Qantasu, se dotklo 500 letů a desítek tisíc cestujících, další museli měnit své plány v předchozích dnech kvůli předchozím stávkám. Příští tři týdny budou muset obě strany jednat, aniž by opět přerušovaly provoz.

Mimořádný arbitrážní soud svolala australská vláda včera, několik hodin po začátku „stávky naruby“, kterou nařídilo vedení firmy. Představitelé Qantasu zřejmě dosáhli svého, ředitel firmy Alan Joyce tvrdil, že nařídil zrušení všech spojů kvůli tomu, že akce odborářů příliš narušovaly pravidelnost provozu. Tomu je s rozhodnutím soudu konec. Aerolinky a odbory mají 21 dnů na další jednání, v této době nejsou povoleny žádné stávky. Pokud se nedohodnou, spor vyřeší další arbitráž.

Odbory zahájily své akce proto, že vedení chtělo propustit tisíc zaměstnanců. Chtělo tak zlepšit hospodářské výsledky firmy.

Pasažéři ze stovek zrušených spojů Qantasu i jejich dceřiných nízkonákladových aerolinek Jetstar zůstali po vyhlášení výluky včera v devět hodin SELČ na letištích. Museli měnit své plány a hledat alternativní spojení. Už v předchozích dnech ale byla situace problematická, protože stávkovali někteří zaměstnanci a Qantas rušil část letů. Další desetitisíce lidí zůstaly bez očekávaného spojení dnes.

Odbory, které ještě v pátek stávkovaly, však po nečekaném tahu vedení společnosti začaly hovořit o nutnosti dostat letadla do vzduchu. „Turistický průmysl a 68 tisíc Australanů byli značně poškozeni tímto svévolným zločinem,“ zhodnotil přerušení letů představitel odborů Bill Shorten.

Stávky v Qantasu nepředstavují jediný problém, který nyní paralyzuje světovou leteckou dopravu. Omezen je provoz spojů společnosti Air France, jejíž zaměstnanci stávkují. Zrušeny jsou také některé lety na severovýchodě Spojených států, kde panuje velmi špatné počasí. V noci na pondělí také začne platit dílčí změna provozu na mezinárodním letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, kterému soud zakázal noční provoz mezi 23. a 5. hodinou.

Informace o jednotlivých spojích se mohou cestující dozvědět na webech Qantasu, Air France nebo mezinárodního letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho.