ICC: Sajf Islám Kaddáfí se podílel na organizaci bojů

Haag – Syn bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího Sajf Islám se podílel na organizaci bojů v zemi. Nezvratný důkaz, že Sajf Islám najímal pro svého otce žoldáky, prý získal žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo. Nejstarší Kaddáfího syn je však na útěku, pravděpodobně se zdržuje mezi Tuaregy na jihu Libye a nejspíš zamíří do Nigeru. Současně s mezinárodním soudem jedná o případné kapitulaci. Trvá však na tom, že nijak neubližoval civilnímu obyvatelstvu.

Tvrzení Sajfa Isláma o své nevině zpochybnil žalobce Moreno-Ocampo, který našel důvěryhodného svědka skutečné role Kaddáfího syna v bojích s libyjskou opozicí. „Máme svědka, který nám vysvětlil, jak byl Sajf zapojen do plánování útoků na civilisty, zejména do najímání jádra žoldáků v různých zemích, do jejich převozu a financování,“ sdělil Moreno-Ocampo.

Luis Moreno-Campo se se Sajfem Islámem osobně setkal, když se společně snažili zatknout súdánského prezidenta Umara Bašíra. Teď však mohou oba stanout proti sobě. „Máme proti němu zásadní důkaz, ale Sajf je samozřejmě stále považován za nevinného. Bude muset k soudu a o jeho případu rozhodne soudce,“ řekl žalobce.

Sajf Islám, který byl v době vlády svého otce považován za jednoho z nejvlivnějších Libyjců, uvažuje o tom, že se Mezinárodnímu trestnímu soudu vzdá. Prostřednictvím svých vyslanců se s tribunálem spojil a snaží se zjistit, co se s ním stane, pokud do Haagu skutečně dorazí. Současně se Kaddáfího syn snaží uprchnout před jednotkami přechodné vlády, aby unikl neslavnému konci, který potkal jeho otce.

Zřejmě se proto snaží dostat do Nigeru. Ten sice slíbil Mezinárodnímu trestnímu soudu spolupráci při pátrání po Sajfu Islámovi, avšak vláda nechce ohrozit stabilitu země případným zásahem proti Tuaregům, kteří Kaddáfího syna zřejmě chrání.