Na cestě k mírové smlouvě v Nepálu padla poslední překážka

Káthmándú - Hlavní politické strany v Nepálu oznámily po letech neúspěchů dohodu o poslední části přelomové mírové smlouvy. Týká se budoucnosti 19 tisíc bývalých maoistiských povstalců. Asi třetinu z nich zaměstnají bezpečnostní složky státu, zbytek dostane jednorázově v přepočtu asi 200 tisíc korun. Všechny zbraně přejdou na stát. Maiosté ukončili své povstání před pěti lety, další vývoj ale vázl právě na osudu bojovníků.

Podle dohody bude 6500 z 19 000 bývalých maoistických povstalců, kteří od konce povstání žili v táborech, začleněno do nepálské armády. Nově mají podléhat armádnímu velení, ale zapojováni budou do nebojových misí, jako je práce ve stavebnictví, lesnictví či v průmyslu, nebo do operací při naléhavých událostech. Zbývajícím bývalým povstaleckým bojovníkům mají úřady nabídnout možnost rehabilitace. Dosáhnout by tak mohli až na 900 tisíc rupií (asi 200 tisíc korun), které jim mají umožnit začít nový život.

Strany se také dohodly na spolupráci při vypracovávání nové ústavy. První návrh mají připravit do měsíce. Nová ústava této asijské země měla být původně připravena do loňského května, proces ale nabral zpoždění kvůli neshodám politiků a úřady dobu na její vypracování třikrát prodloužily.

Nepálští maoističtí povstalci
Zdroj: ČT24

Povstání maoistů trvalo od roku 1996 do roku2006 avyžádalo si 13 tisíc mrtvých. Od roku 2007 se komunističtí maoisté, kteří se hlásili k odkazu zakladatele čínského komunismu Mao Ce-tunga, zapojili do politického procesu v zemi a mají své zástupce v parlamentu. Konkurují na levici marxisticko-leninským komunistům, kteří zastávají umírněnější postoje. Jejich bojovníci se zdržují v táborech, na které dohlíží OSN.