„Obchodník se smrtí“ je podle newyorského soudu vinen

New York - Porota newyorského soudu shledala ruského podnikatele Viktora Buta vinným z pokusu prodat těžké zbraně teroristické skupině v Kolumbii. Byl obžalován mimo jiné ze spiknutí za účelem zabít občany a činitele USA, z obchodování se zbraněmi a z poskytování materiální podpory teroristické organizaci. Hrozí mu 25 let vězení až doživotí, soud má vynést verdikt 8. února. But trvá na své nevině a jeho advokát už oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Podle obžaloby But po 20 let ilegálně dodával zbraně do mnoha nepokojných regionů světa. Zatčen byl poté, co podle prokuratury souhlasil s prodejem zbraní určených k zabíjení Američanů. Informátoři v přestrojení mu prý řekli, že zbraně budou použity při útocích proti americkým pilotům podporujícím kolumbijskou vládu. Tajné nahrávky prý ukazují na to, že But se domníval, že dodávky zbraní rebelům by mu mohly vynést miliony dolarů. Obhajoba ale tvrdí, že Rus neměl nikdy v úmyslu zbraně prodat a ve skutečnosti chtěl prodat dvě nákladní letadla svým partnerům. Obchodování se zbraněmi prý ukončil, když ho americký agent v přestrojení zlákal k vyjednávání.

But byl zadržen v roce 2008 při společné akci amerických a thajských agentů, kteří se vydávali za členy kolumbijské levicové gerily Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Thajsko loni v listopadu přes důrazné protesty Ruska vydalo Buta do USA.

Případem bývalého sovětského důstojníka se zabývá federální soud v New Yorku. USA obhajují právo Buta soudit na základě tvrzení, že zbraně, které prodával, měly být použity proti Američanům. Jeho kauza ale odstartovala také vážný právní a politický spor Washingtonu s Moskvou.

Viktor But
Zdroj: ČT24

But, který plynně hovoří čtyřmi jazyky, během své činnosti používal nejméně sedm přezdívek. Jeho životní příběh byl podkladem pro americký film Obchodník se smrtí z roku 2005, kde ruského dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage.