Zpráva MAAE o Íránu bude tvrdá jak nikdy předtím

Jeruzalém/Teherán - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zveřejní novou zprávu o íránském jaderném programu. Dokument má přinést důkazy o tom, že země pracuje na vývoji atomových zbraní. Íránské vedení to popírá a zpráva agentury bude podle Teheránu založena na lžích americké špionáže. Podle izraelských novinářů bude zpráva vůči Íránu netvrdší ze všech, které MAAE od roku 2003 zveřejnila.

Zpráva by měla být zveřejněna nejpozději do středy. Generální ředitel MAAE Jukija Amano ji předloží zástupcům všech 35 členů rady guvernérů a pak má být dokument k dispozici sdělovacím prostředkům. Dle izraelských sdělovacích prostředků nový dokument vyvrátí zprávu, v níž americké rozvědky v roce 2007 tvrdily, že Írán zastavil vývoj jaderných zbraní v roce 2003. Íránci prý testovali sílu jaderného výbuchu a snaží se získat technologii k výrobě, testům a simulacím s cílem minimalizovat velikost zbraně tak, aby mohla být umístěna do hlavice střely. Většina zkoušek se prováděla na vojenské základně Paršín, vzdálené30 kilometrůod Teheránu. Jelikož jde o vojenské zařízení, inspektoři MAAE do něj neměli přístup.

Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí obvinil MAAE, že ustupuje Spojeným státům a staví na americké špionáži, která si vymýšlí. „Mnohokrát jsme řekli, že jsou to podvrhy srovnatelné s padělanými penězi,“ řekl o poznatcích o íránském jaderném programu.

Rusko a Čína, které jsou v radě tradičními zastánci Íránu, se dle izraelských zdrojů pokoušejí na poslední chvíli docílit zmírnění dikce zprávy MAAE. Na nedělní vyjádření izraelského prezidenta Šimona Perese, že útok na Teherán je stále pravděpodobnější, Rusko dnes uvedlo, že případná vojenská intervence by byla „velmi vážnou chybou“.

Ahmadínežád: Izrael se zhroutí a jeho konec se blíží

Podle íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda se USA a Izrael snaží zasáhnout Írán v rámci svého boje proti jeho rostoucímu vlivu a jaderným schopnostem. „Washington chce zachránit sionistickou entitu (Izrael), ale nedokáže to… Tuto entitu lze přirovnat k transplantaci jater do těla, které je odmítlo. Ano, ta entita se zhroutí a její konec bude blízký,“ prohlásil Ahmadínežád v rozhovoru, který dnes zveřejnil egyptský deník Al-Achbár. Vlivný íránský konzervativní duchovní, ajatolláh Ahmad Chátamí, dnes vyzval generálního ředitele MAAE, Japonce Jukiju Amano, aby nejednal proti Íránu jako „nástroj bez vlastní vůle v rukou Spojených států“. Bude-li tak MAAE postupovat „zveřejňováním lží a jejich prezentací jako dokumentů, ztratí i ten malý zbytek reputace, který ještě má“, prohlásil Chátamí při společné modlitbě u příležitosti svátku íd al-adhá (svátku oběti).