Číňané vybírají na „daňového hříšníka“ Aj Wej-weje

Peking - Již téměř 20 tisíc lidí poslalo finanční příspěvek čínskému disidentskému výtvarníkovi Aj Wej-wejovi, jemuž úřady nařídily zaplatit zpětně na daních a pokutách 15 milionů jüanů (43,1 milionu Kč). Shromážděná částka už přesáhla 5,3 milionu jüanů (15,2 milionu korun). Státní tisk varoval, že dary mohou být v rozporu se zákony. Čínský umělec byl letos tři měsíce ve vězení. Podle něj jsou daňové úniky jen zástěrkou - ve skutečnosti je prý pronásledován kvůli svým kritickým názorům vůči čínským komunistům. List Financial Times akci označil jako za vzácnou charitativní kampaň, která navíc vystupuje proti snahám Pekingu zničit tohoto prominentního umělce.

Zmíněný daňový nedoplatek údajně dluží Číně společnost, pro kterou Aj pracuje, ale jež je vlastnictvím jeho manželky. Umělec, který se proslavil mimo jiné spoluprací na návrhu olympijského stadionu v Pekingu, takzvaného ptačího hnízda, byl letos bez obvinění zadržován téměř tři měsíce a propuštěn koncem června.

Podle rozhodnutí berního úřadu musí Aj zaplatit 15 milionů jüanů do 15. listopadu. V opačném případě mu hrozí neupřesněná opatření. Umělec odmítl částku zaplatit, dokud nebudou vráceny účetní knihy designérské společnosti a on neprojedná celou záležitost nejprve se svým bývalým manažerem a účetním. Žádný důkaz o daňovém úniku nicméně předložen nebyl. Aj je navíc jen výtvarníkem společnosti, ne ředitelem nebo manažerem, přesto pokuta byla adresována na jeho jméno.

Aj Wej-wej
Zdroj: ČT24

Čínští internetoví uživatelé zareagovali na zprávu o údajném dluhu, kterou Aj zveřejnil na Twitteru. Ihned poté se začali ptát na číslo bankovního účtu, aby mu mohli zaslat peníze. „Když nemají Číňané žádný jiný způsob, jak se vyjádřit, tak tohle je způsob, který považují za možnost ukázat svou nespokojenost,“ řekl Aj. „Stala se z toho jedna velká demonstrace.“ Peníze si Aj prozatím ponechá, ale později je chce vrátit. „V současném internetovém věku má společnost vlastní názory a hodnoty. Lidé zvolili tuto metodu k přehodnocení vládních obvinění, že jsem se dopustil daňového úniku,“ uvedl výtvarník.

Peněžní dárky pro Aj Wej-weje
Zdroj: ČT24

Číňané mu věnují peníze nejen prostřednictvím internetu, ale vymýšlejí také originální způsoby, jak mu je doručit přímo. Někteří hotovost házejí na jeho zahradu v obálkách, přivázanou na různé druhy ovoce nebo složenou do vlaštovek. Jedná se přitom o nebývalý projev solidarity se světoznámým umělcem, protože dárci svým činem riskují odplatu ze strany vládních úřadů.

Státní deník Global Times dnes s odvoláním na nejmenované experty varoval, že Aj by mohl být obviněn z „ilegální finanční sbírky“, a celou kampaň bagatelizoval se slovy, že nereprezentuje širší čínskou veřejnost. Deník rovněž klade otázku, zda si Aj skutečně potřebuje půjčovat peníze, aby mohl poplatky zaplatit. Je mezinárodně uznávaný umělec, který vystavoval svá díla v Londýně, New Yorku či Berlíně a který vydělal obrovské sumy peněz prodejem svých děl v dražbách a prostřednictvím galerií. „Ano, jsem velmi bohatý, ale to je jiná otázka,“ odpověděl Aj na mediální kritiku. „Již jsem řekl, že všechny půjčky dárcům splatím. Nedělám to proto, abych z toho měl osobní prospěch,“ konstatoval.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)