V Mississippi rozhodují, jestli je oplodněné vajíčko člověk s vlastními právy

Jackson (USA) - V americkém státu Mississippi se dnes uskuteční referendum o zavedení ústavního dodatku, podle kterého by bylo považováno už oplodněné vajíčko za člověka, který má všechna práva garantovaná americkým občanům. Pokud by obyvatelé Mississippi návrh schválili, znamenalo by to v praxi zákaz potratů.

Podle průzkumů jsou ale občané amerického státu Mississippi v názoru na to, zda by se mělo už oplodněné vajíčko považovat za člověka, rozdělení. Podle průzkumu pro server Politico podporuje návrh ústavního dodatku 45 procent obyvatel Mississippi. Proti plánu na přiznání občanských práv ihned po početí dítěte se staví 44 procent lidí. Zbývajících 11 procent ještě nevědělo, zda návrh podpoří nebo ne.

Podle serveru Christian Science Monitor by schválení návrhu znamenalo, že by v Mississippi byla nelegální i antikoncepce užívaná po pohlavním styku. Potrat by byl vyloučen i v případě znásilnění nebo incestu. Znemožnily by se i ty způsoby léčby neplodnosti, při nichž jsou ničena embrya.

Mississippi je konzervativní a velmi religiózní stát, na jehož území se nachází jen jedna klinika provádějící potraty. Podporovatelům dodatku se podařilo posbírat více než 100 000 podpisů registrovaných voličů pod petici požadující vypsání referenda. Iniciativu podporují rovněž republikánští i demokratičtí kandidáti na guvernéra.

Mezi odpůrci návrhu patří ženské organizace, podle kterých by schválení ústavního dodatku narušila práva žen. „Mluvíme tady o tom, že by dítě získalo osobní práva dřív, než je žena z lékařského hlediska označena jako těhotná,“ zdůraznila představitelka organizace NOW Erin Matsonová.

Pokud návrh v referendu uspěje, podle odborníků bude následovat vleklý soudní spor. Kritici navrženého dodatku totiž tvrdí, že právní norma je v rozporu s federálním právem USA, a jsou připraveni obrátit se na nejvyšší soud.