Bílý dům žehlí výrok o „lháři“ Netanjahuovi

Washington - Bílý dům se snažil ve středu zlepšit atmosféru v americko-izraelských vztazích po nedávném prohlášení francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho o izraelském premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, a ujistil Izrael o trvající spolupráci. Sarkozy se vyjádřil o Netanjahuovi jako o „lháři“ v soukromém rozhovoru s šéfem Bílého domu Barackem Obamou, který Sarkozymu nijak neoponoval.

„Nemůžu ho (Netanjahua) už ani vidět, je to lhář,“ prohlásil Sarkozy. „Ty ho máš plné zuby, ale já s ním musím jednat den co den,“ odvětil lakonicky Obama. Bílý dům se po tomto faux pas snažil zamezit škodám, které mohlo vyjádření napáchat ve vzájemných vztazích. „Náš protokol hovoří velmi jasně o prezidentově závazku vůči Izraeli a prezident s premiérem Netanjahuem nadále udržuje velmi úzké pracovní vztahy,“ prohlásil zástupce poradce pro národní bezpečnost Ben Rhodes.

Vztahy mezi Obamou a Netanjahuem přitom mají komplikovanou historii. Nynější izraelský premiér kritizoval Obamu za údajně příliš silný tlak na Izrael ohledně urovnání blízkovýchodního konfliktu. Americký prezident usiluje o znovuzvolení v prezidentských volbách další rok a postoj izraelského premiéra vystavil jeho popularitu mezi americkými židovskými voliči zátěžové zkoušce.   

Sarkozy dal své „znechucení“ izraelským premiérem najevo minulý týden v rozhovoru s americkým protějškem u příležitosti summitu nejvyspělejších ekonomik světa G20 v Cannes. Díky náhodě nebo technické závadě část jejich konverzace zaslechli i novináři.