V Sýrii dochází ke zločinům proti lidskosti, varují aktivisté

Damašek - Syrské vládní síly při potlačování opozice proti režimu prezidenta Bašára Asada v centrální provincii Homs páchaly zločiny proti lidskosti. V dnes zveřejněné zprávě to uvedla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. Ligu arabských států v ní vyzývá, aby Sýrii pozastavila členství. OSN by pak měla uvalit sankce na jednotlivce, kteří za násilnosti nesou zodpovědnost.

Povstání proti Asadovu režimu začalo v polovině března. Podle OSN bylo při potlačování protestů dosud zabito 3 500 lidí. Syrské úřady z násilností viní skupiny ozbrojenců, kteří prý zabili 1 100 policistů a vojáků.

Podle Human Right Watch syrské vládní síly v Homsu systematicky porušovaly práva civilistů, včetně mučení a mimosoudních poprav. „To ukazuje, že byly spáchány zločiny proti lidskosti,“ uvádí newyorská organizace. S odvoláním na svědectví 110 obětí a svědků tvrdí, že od poloviny dubna do konce srpna bylo v provincii zabito nejméně 587 civilistů. Je to prý nejvíc ze všech provincií. Dalších nejméně 104 lidí prý zemřelo do 2. listopadu. „Homs je centrem brutality syrské vlády,“ uvedla šéfka oddělení Human Right Watch pro Blízký východ Sarah Leah Whitsonová.

Svědectví jednoho z vězňů režimu: "Přivedli mě do nějaké místnosti, ve které byla spousta lidí. Měl jsem zavázané oči, ale slyšel jsem lidi kolem sebe křičet a prosit o vodu. Slyšel jsem zvuk elektrických pistolí, kterými omračovali. A rozkazy, aby je pověsili za ruce. Když se dostali ke mně, začali mě zesměšňovat: 'Vítáme vás, vůdce revoluce.' A pak začalo mučení. Zmlátili mě kabely a pověsili za ruce na trubku ke stropu, takže jsem nohama nedosáhl na zem. Visel jsem tam asi šest hodin, ale přesně to nedokážu popsat. Mlátili mě a polévali vodou. Pak mě omráčili elektrickou pistolí. Na noc mě hodili do cely o velikosti 3 krát 3 metry. Bylo v ní dalších 25 vězňů. Druhý den ráno mě dotáhli k dalšímu výslechu. Tentokrát mě 'poskládali' – natlačili mi nohy a hlavu do pneumatiky, tlačili mi na záda a bičovali chodidla."

Obyvatel města al-Qusair vzpomíná na zatčení rodinného přítele, 35letého mentálně postiženého muže: „Týden poté, co byl zatčen, vrátili jeho ostatky rodičům. Tělo bylo samá modřina a byly na něm oválné modré a červené skvrny – asi od elektrické pistole. Měl polámaná žebra, některá dokonce trčela ven z trupu. Jeho otec mi řekl, že ho povolali do centrály vojenského zpravodajství, kde musel podepsat prohlášení, že syna zabili extremisté. Hrozili, že tělo syna nevydají a navíc půjdou i po jeho dceři. Neměl na výběr. Musel to prohlášení podepsat.“

                                                                                          Zdroj: Human Right Watch

Násilnosti v Sýrii podle médií pokračují i přesto, že Damašek na mimořádném zasedání ministrů zahraničí Ligy arabských států 2. listopadu přijal plán arabských států na řešení krize v zemi. Ve čtvrtek při dalších zátazích vládních sil proti opozici po celé zemi přišly podle televize Al-Džazíra o život desítky lidí. V Homsu, který je epicentrem letošního povstání, byla mezi oběťmi údajně i osmiletá dívka.