Izraelská civilní letadla bude před raketami chránit laser

Tel Aviv – Izrael urychluje zavádění svého laserového systému protiraketové obrany na civilní letadla. Všechny izraelské letouny by tímto systémem měly být vybaveny už během několika měsíců. Židovský stát se ke zrychlení programu rozhodl kvůli obavě, že by se palestinským radikálům v pásmu Gazy mohly dostat do rukou protiletecké střely, které byly ukradeny z libyjských zbrojních skladů po pádu tamního režimu.

Systém označovaný jako C-Music využívá laser připevněný k letadlu k oslepení tepelně naváděné střely, která by na letoun mířila. Izrael začal s vývojem systému v roce 2002, kdy na jeho civilní letadlo pomocí ruční protiletadlové střely zaútočili v Keni teroristé z al-Káidy. Střela tehdy letoun minula. C-Music má také ujistit izraelskou veřejnost, že letecká doprava bude bezpečná i v případě, že jednoho dne vznikne samostatný palestinský stát.

Instalace systému u jednoho letadla vyjde na milion až 1,5 milionu dolarů (až 28 milionů korun). Platí ji židovský stát, stejně jako zvýšené provozní náklady spojené se zavedením C-Music, neboť trubice s obranným zařízením zvyšuje odpor vzduchu, a tím také spotřebu leteckého benzinu.