Turecké komando zaútočilo na unesený trajekt a únosce zabilo

Ankara - Turecké zásahové komando zabilo útočníka, který unesl u přístavu Izmit trajekt s 24 lidmi. Záchranná akce trvala celou noc. Pasažéři a posádka jsou podle starosty Istanbulu v pořádku. Identitu únosce teď policisté zjišťují. Úřady dříve oznámily, že se k incidentu přihlásila separatistická Strana kurdských pracujících, která má na svědomí řadu útoků po celé zemi. Oznámila to turecká státní televize. Čluny turecké pobřežní stráže a vrtulníky sledovaly trajekt od okamžiku, kdy byl v pátek unesen.

Podle představitele tureckého ministerstva dopravy nebyl při útoku komanda nikdo z 18 cestujících ani šesti členů posádky zraněn. Někteří lidé údajně při útoku naskákali do moře. Trajekt byl v okamžiku útoku zakotven poblíž pobřeží nedaleko od Istanbulu.

Podle televize se speciální jednotka před zásahem pokoušela zjistit, zda únosce opravdu měl bombu, jak dříve tvrdil. Podle některých činitelů ji u sebe neměl, pouze její atrapu. Ministr vnitra Idris Naim Şahin řekl, že pachatel měl u sebe 450 gramů plastické trhaviny typu A4. Identifikoval také únosce jako Mensura Güzela.

Kadir Altunoglu, cestující z uneseného trajektu

„Báli jsme se, báli jsme se celých deset hodin, že nás vyhodí do povětří. Řekl nám, že se odtud nikdy nedostaneme.“

„Únosci bylo 28 až 30 let a opravdu měl u sebe výbušninu,“ prohlásil guvernér Istanbulu Hüseyin Avni Mutlu. Podle něj bylo dokázáno, že únosce byl členem teroristické organizace, což podle oficiální turecké terminologie znamená, že byl členem zakázané Kurdské strany pracujících (PKK). Podle guvernéra jednal sám.

Telefonát Julie Urbišové (zdroj: ČT24)

Únosce ale podle Ercana Topacy, guvernéra asijské provincie Kocaeli, v jehož pravomoci se zásah konal, žádnou výbušninu neměl. „Nebyla nalezena žádná bomba. U mrtvoly se našlo jen zařízení z kabelů a láhve vypadající jako bomba,“ uvedl. Doplnil, že v bytě únosce byly objeveny tiskoviny PKK a byla zadržena jedna osoba podezřelá z poskytování podpory únosci.

Podle spolupracovnice ČT Julie Urbišové dal únosce posádce za úkol shromáždit cestující v horní části trajektu, kteří tak samotného únosce neviděli. Cestující dokonce údajně dlouho nevěděli ani o samotném únosu a dozvěděli se o něm až z televizního zpravodajství.

Zásah komanda byl profesionální

Akce byla podle výpovědí svědků pro televizi NTV provedena neobvykle - speciální komando námořnictva a protiteroristické jednotky policie připlavalo k trajektu za rozbřesku jako žabí muži, aby nezpůsobilo sebemenší hluk. Mobilem se spojilo s posádkou a ta jim otevřela dveře dovnitř lodi. Celý zásah prý trval jen 10 minut.

„Zůstali jsme při otvírání naprosto zticha. Vstoupilo asi 15 příslušníků komanda a za pár minut byl únosce mrtvý,“ popsal starší svědek a dodal: „Modlili jsme se k Bohu a děkovali mu, že jsme naživu.“

Zásah tureckého komanda
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ovšem zatím není jasné, jak únosce zahynul. Někteří svědci uvádějí, že během akce nezaslechli jediný výstřel, vše se prý odbylo bezhlučně. Jeden ze svědků ale tvrdí, že po průniku komanda dovnitř zaslechl tři tlumené výstřely, po chvíli ještě další tři.

Trajekt v pátek podle prvních informací unesli kurdští separatisté poblíž západotureckého přístavu Izmit. Čluny turecké pobřežní stráže a vrtulníky sledovaly trajekt od okamžiku, kdy byl unesen. Trajekt pak na pokyn únosce kroužil v izmitské zátoce dokola, dokud mu nedošlo palivo. Pak zakotvil poblíž břehu.

Únos tureckého trajektu (zdroj: ČT24)