Breivika umlčel soudce

Oslo – Nor Anders Breivik byl dnes opět před soudem, který rozhodl o prodloužení vazby o dalších 12 týdnů. Vůbec poprvé bylo přelíčení veřejné. Breivik chtěl dnes u soudu vysvětlit své činy, soudce mu ale odebral slovo. Breivik letos 22. července zabil v centru Osla a na ostrůvku Utöya 77 lidí.

Advokáti obviněného předem upozorňovali, že jejich mandant bude chtít u soudu vysvětlit, proč v červenci pozabíjel desítky lidí. Jenže k tomu se nakonec nedostal. Breivik u soudu zopakoval: „Jsem vojenský velitel norského hnutí odporu a člen templářských rytířů v Norsku. Co se týče pravomoci soudu, zpochybňuji ji, protože jste dostali mandát od organizací, které podporují ideologii nenávisti.“ Dodal: „Přiznávám se k těmto činům, ale necítím se vinen.“ Pak mu soudce vzal slovo a nakonec rozhodl o prodloužení vazby o dalších 12 týdnů.

Vůbec poprvé bylo dnes jednání soudu veřejné. Přelíčení se konalo za obrovského zájmu médií a veřejnosti. Před soudní budovou v norské metropoli Oslo se už brzy ráno začaly shromažďovat stovky novinářů a mladých lidí. Někteří dokonce strávili noc před budovou ve stanu.

Přeživší chtěli Breivika vidět na vlastní oči

Odvahu přijít na slyšení s Breivikem našlo několik stovek přeživších a pozůstalých jeho obětí. „Tentokrát nám nemůže ublížit, nemá ani žádné zbraně. Je to bezpečné,“ říkal jeden z přeživších před soudní budovou. „Byl to nepříjemný pocit. Udělalo se mi špatně, cítila jsem srdce až v krku. Bylo to hrozné. Ale potřebovala jsem, aby tenhle obraz překryl ostatní představy v mé mysli,“ dodala dívka, která byla v době masakru na ostrově.

Uvnitř v sále bylo místo jen pro 300 lidí, z toho zhruba polovina byli akreditovaní novináři a fotografové. Spolupracovník ČT Yngvar Brenna v Norsku upozornil na neobvyklý detail. Podle něj při vstupu do soudního sálu nikdo přítomné lidi nezkontroloval, zda nemají nějaké zbraně nebo nebezpečné předměty. A to i přesto, že se Breivik bál, že by ho mohl někdo zastřelit.

Dvaatřicetiletý pravicový radikál a odpůrce islámu Breivik postřílel 22. července 69 lidí na ostrově Utöya, kde se konal letní tábor mladých sociálních demokratů. Před tím Breivik v Oslu ve vládní čtvrti odpálil bombu, která zabila osm lidí.

Sám soudní proces s Breivikem je naplánován na 10. dubna 2012. Rozsudek by měl padnout v létě před prvním výročím masakru.