Ruští ostřelovači začnou hrát badminton

Moskva - Ruské ministerstvo obrany zareagovalo na příklad vrchního velitele, prezidenta Dmitrije Medvěděva, který nedávno projevil vášeň pro badminton, a objednalo si na příští rok na 10 000 badmintonových raket a stejné množství opeřených míčků. Jako první by podle listu Izvestija měli hru ovládnout armádní ostřelovači.

„Při badmintonu se zapojují stejné svaly jako při házení granátů, nožů a dalších předmětů, a proto tento sport prospěje všem vojákům bez výjimky. Ale zvláště užitečný bude střelcům a ostřelovačům, protože sledování opeřeného míčku trénuje oční svaly, posiluje srdeční systém a rozvíjí rychlost reakcí,“ prohlásil plukovník Alexandr Ščepelev, který má na ministerstvu na starosti fyzickou přípravu.

Pro armádu podle náčelníka Ščepeleva není badminton žádná novinka, ale přiznal, že s raketami si až dosud hrály hlavně děti vojáků či žáci vojenských škol. Teď podle generálního štábu mají náčiní nafasovat všechny jednotky. Někteří experti si však o badmintonové cestě rozvoje branných sil troufají pochybovat. „Badminton je divný sport. Není ani atletický, ani velitelský, ani rychlostní,“ usoudil v narážce na dosavadní dělbu armádních sportů analytik Alexandr Chramčichin. Novinka je prý dobrá leda tak k rozptýlení, nebo k zotavení raněných či nemocných bojovníků.

Dmitrij Medveděv je milovníkem badmintonu
Zdroj: ČT24

Dřív hrávali vojáci gorotky

Situace prý připomíná počátek 50. let, kdy celá armáda kvůli zálibě maršála Georgije Žukova zuřivě hrála gorodky, hru známou českému divákovi nejspíše z kresleného seriálu Jen počkej, zajíci! „Samozřejmě, je to moc hezké se takto předvést před prezidentem, ale vojákům to užitek nepřinese. Líp by udělali, kdyby cvičili střelbu. Polovina generálů střílet neumí,“ prohlásil analytik Anatolij Cyganok.

Zájem armády o badminton vzplál poté, co prezident Medvěděv před třemi týdny ve svém videoblogu vylíčil přednosti hry, která „vyžaduje odhad, přesnost a postřeh a rychlá rozhodnutí“. Vzápětí se však na internetu stal šéf státu terčem posměchu, že propaguje „změkčilý“ sport. Medvěděvovi nepomohlo ani to, že si na videu pinká se svým předchůdcem a nástupcem v prezidentském křesle, premiérem Vladimirem Putinem.