Monti dojednal, večer se uvidí

Řím – Designovaný italský premiér Mario Monti ukončil jednání s italskými politickými stranami o podobě vlády a večer ho čeká setkání s prezidentem. Složení nového kabinetu by měl Monti oznámit ještě dnes večer nebo zítra. Nová vláda má zemi vyvést z krize, dovést zemi do řádných voleb v roce 2013, prosadit nezbytné reformy a vrátit důvěru v italskou ekonomiku. Hlasování o důvěře italské vládě by se mohlo konat v pátek.

Zatímco dosavadní opozice Montimu vyjádřila plnou podporu, předáci pravicových stran byli zřetelně rezervovanější. Neslíbili žádnou bianko důvěru ani vyslání politických zástupců do kabinetu a konkrétní zákony prý podpoří jen případ od případu.

Jako s prvním se dnes Monti sešel s Pierem Luigim Bersanim, předsedou nejsilnější formace levého středu Demokratická strana (PD). Ten vyjádřil Montimu podporu s tím, že PD si přeje, aby zůstal předsedou kabinetu do konce nynějšího legislativního období v roce 2013. Opozice je ochotna do kabinetu vyslat expremiéra Giuliana Amata a bývalého státního tajemníka Gianniho Lettu. Požaduje ale navíc změnu volebního systému.

Pravice kolem Berlusconiho naproti tomu Montiho představu, že by měla mít v nové vládě tři vicepremiéry, přijímá chladně. Požaduje, aby byl kabinet sestaven jen z odborníků. Lid svobody (PDL) přislíbil Montimu jen vágní podporu s tím, že „bianko důvěru“ mu dát nemůže. Liga severu, jeden z hlavních Berlusconiho spojenců, o důvěře pro Montiho kabinet jako celku vůbec odmítla mluvit a přislíbila jen podporu při hlasování o konkrétních zákonech. Monti dnes jednal také s představiteli největších odborů a podnikatelských svazů.