Pákistánská policie zadržela zloděje lidských kostí

Islámábád – Okultní praktiky jsou v Pákistánu stále velmi rozšířené. Svou roli sehrává víra, pověrčivost i negramotnost. Potvrzuje to i nedávný incident v Karáčí, při němž dva podezřelí v přístavu vykopali hroby, aby ukradli kosti používané při černé magii.

Policie dva podezřelé zadržela poté, co dostala informaci o nejméně 40 vykopaných hrobech na hřbitově Gulšaní Majmar. Místní sdělovací prostředky věnovaly případu značnou pozornost. Podle soukromé televizní stanice Dunja TV používají lidské kosti místní stoupenci černé magie, aby „někoho prokleli nebo z nich pro své zákazníky vyrobili amulety“.

Objevila se i tvrzení, že kosti vykopané z hrobů mohou být prodávány nemocnicím nebo lékařským školám, kde jsou na nich prováděny experimenty. To ale místní policisté popírají. „Vykopané hroby byly nejméně deset až 15 let staré. Není možné, aby tyto kosti byly používány v lékařských ústavech,“ řekl policejní důstojník Muchtár Chaschilí. Sám souhlasí s tím, že kosti byly použity k černé magii, kterou podle něj praktikuje celá řada „nevzdělaných lidí v zemi“.

Mnozí v Pákistánu věří, že černá magie nebo kouzelnictví může zmírnit jejich problémy, vyléčit nemoci, anebo dokonce přivolat štěstí. Podobné praktiky jsou běžné nejen v odlehlých oblastech, kde je většina lidí negramotná, ale také ve velkých městech, jako je Karáčí, považované za středisko vzdělané střední třídy.