Maďaři budou znovu jednat s MMF, chtějí přístup k trhům

Budapešť - Maďarská vláda začne znovu jednat s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), jehož pomoc po vypršení posledního úvěrového programu až dosud odmítala. Podle maďarského ministerstva hospodářství nehodlá Budapešť usilovat o nové úvěry, ale o dohodu na „novém typu spolupráce“, která by v situaci dluhové krize v eurozóně udržela zemi přístup na finanční trhy.

Vláda strany Fidesz přerušila styky s MMF, když v loňském roce ukončila čerpání úvěru, a od té doby si vylepšovala veřejné finance řadou kontroverzních opatření. Zajistit si nový záložní úvěr od MMF Maďaři odmítají. Parlamentní šéf vládnoucí strany Fidesz János Lázár v úterý prohlásil, že půjčka od fondu by se zvažovala jen tehdy, pokud k tomu zemi donutí dluhová krize v Evropě.

Tento týden kurz forintu spadl vůči euru na nové minimum. Dvě světové ratingové agentury v minulých dnech Maďarsko upozornily, že by kvůli slabé ekonomice a nepředvídatelné politice mohlo přijít o investiční hodnocení. „Ekonomický růst vyžaduje především to, abychom si udrželi nezávislost, tedy abychom byli schopni se financovat na trzích“ sdělilo ministerstvo. „Delší krize v eurozóně by to mohla ztížit. Dobrým nástrojem by tak mohl být nový typ spolupráce s MMF, který bude v souladu s řízením ekonomiky podle našich zájmů,“ sdělil úřad. Taková dohoda by podle vlády nijak nezvýšila dluh země a poskytla určité „pojištění, které by podpořilo bezpečnost investorů v Maďarsku“. Podrobněji ministerstvo záměr nespecifikovalo.

Analytici se domnívají, že už jen fakt obnovení rozhovorů s MMF by mohl zabránit hrozícímu snížení úvěrových ratingů země do neinvestiční „podřadné“ kategorie. „Samo slovo spolupráce je podle nás důležité, protože naznačuje zásadní změnu ve vztahu mezi vládou a MMF,“ řekl agentuře Reuters ekonom londýnské pobočky ING Simon Quijano-Evans. „Je to také něco, co chtěly ratingové agentury a pravděpodobně jeden z důvodů toho, že (agentura) S&P chce čekat do konce měsíce, než rozhodne, zda maďarský rating sníží, nebo nikoli,“ dodal.