Francie chce přitvrdit sankce proti Sýrii

Ankara - Pro znásobení sankcí proti Sýrii se dnes v Turecku vyslovil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. Prohlásil také, že je Paříž proti jednostranné intervenci do Sýrie. Jakýkoli zásah podle něj musí schválit OSN. Během dnešních protivládních demonstrací zabili syrští vojáci nejméně 22 lidí. Protestující vyšli po poledních modlitbách do ulic v Dará, v Homsu i v Damašku.

Juppé na společné tiskové konferenci s tureckým protějškem Ahmetem Davutogluem prohlásil, že je Francie připravena spolupracovat se syrskou opozicí. Ministr považuje za „nenormální, že Rada bezpečnosti (na události v Sýrii) nereaguje“. „Situace je neudržitelná, my jsme připraveni znásobit sankce,“ řekl Juppé.

Také Turecko si přeje zvýšit tlak na Damašek a přinutit ho tak zastavit násilí. Na otázku, zda by Turecko podpořilo zřízení bezletových zón nad Sýrií, Davutoglu řekl, že pokud budou v Sýrii dále umírat civilisté, bude třeba zavést další protisyrská opatření.

Syřané vyšli do ulic v březnu s požadavkem demokratických reforem. Od té doby přišlo při zásazích proti opozici o život na 3 500 lidí. Teď už opozice žádá i odstoupení prezidenta Bašára Asada. Rusko a Čína v říjnu v Radě bezpečnosti zablokovaly návrh rezoluce o postihu Sýrie. Sankce proto vyhlašují jednotlivé země samostatně.

Oběť násilí v Sýrii
Zdroj: ČT24

Vojáci měli dnes protestující rozhánět ostrou palbou. Syrská státní televize hlásila, že při pumovém útoku v Hamá byli zabiti tři vojáci. Syřané protestovali jako každý pátek, který je v muslimském světě svátkem, po poledních modlitbách. Ve velkých městech zůstávají vojáci, i když Liga arabských zemí Damašku pohrozila sankcemi, jestliže prolévání krve neskončí.

Ve čtvrtek armáda ostřelovala těžkými minomety a tanky dvě vesnice na severu země. Palba přišla krátce poté, co vojenští přeběhlíci zaútočili v oblasti na síly věrné režimu prezidenta Bašára Asada. Tříhodinové ostřelování vesnic si vyžádalo nejméně osm zraněných vesničanů, uvedli vzbouřenci.

Sýrie přijme pozorovatelskou misi Ligy arabských států, která má dohlížet na ukončení násilí proti demonstrantům. O podmínkách působení mise chce ale ještě jednat.

Sýrie přijme pozorovatelskou misi LAS (zdroj: ČT24)