Hizballáh zadržel více než deset informátorů CIA

Washington/Bejrút - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) přišla o více než deset informátorů, když je zadrželo libanonské proíránské hnutí Hizballáh. V pondělí to s odvoláním na zdroje v tajných službách oznámila americká televizní stanice ABC. Podle ní zadrženým hrozí, že budou popraveni.

Podle ABC není mezi zadrženými žádný Američan, všichni jsou občany Libanonu a Íránu. K jejich zajetí prý přispěla nedůslednost pracovníků CIA, kteří se scházeli se všemi svými informátory na jednom místě. Když mezi spolupracovníky CIA pronikli dvojití agenti Hizballáhu, místo schůzek odhalili a informátory zadrželi. „Byli jsme líní a CIA teď stojí proti Hizballáhu slepá,“ řekl ABC její zdroj z tajných služeb.

Osud zadržených informátorů není znám, podle bezpečnostních odborníků je ale velmi pravděpodobně čeká smrt. „Pokud to skutečně byli špioni pracující proti Hizballáhu, myslím, že už je neuvidíme. Chlapci (z Hizballáhu) neodpouštějí,“ řekl bývalý důstojník CIA Robert Baer, který v 80. letech působil v Bejrútu. Hizballáh podle něj osoby podezřelé ze špionáže nechával popravit.

  • Hasan Nasralláh autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Ústředí CIA autor: ČT24, zdroj: ČT24

Baer také upozornil, že Hizballáh je velmi silný v protišpionážních opatření a západní rozvědky by ho neměly podceňovat. „Bezpečnostní opatření Hizballáhu jsou nejlepší na světě. Jsou ještě lepší, než byla (sovětská tajná služba) KGB,“ řekl.