Na webu jsou záběry tibetské lidské pochodně

Peking – Tibetská organizace pro lidská práva Students of a Free Tibet zveřejnila video, na němž je zachyceno sebeupálení tibetské mnišky ze 3. listopadu v oblasti Kan-c' v západočínské provincii S'-čchuan. Pětatřicetiletá buddhistka patří mezi tucet tibetských mnichů a mnišek, kteří se letos v jihozápadní Číně pokusili spáchat sebevraždu upálením na protest proti čínské nadvládě. Minimálně sedm z nich nepřežilo.

Nahrávka vedle záběrů sebeupálení pokračuje pohledem na desetitisícový dav truchlících, kteří se o tři dny později shromáždili se svíčkami v ruce u kláštera, z něhož mniška pocházela, aby se s ženou naposledy rozloučili.

Většina letošních případů sebeupálení byla zaznamenána právě v oblasti Kan-c' či v sousedním regionu A-pa. Obyvatelé těchto území jsou převážně tibetští pastevci či rolníci a považují se za příslušníky širšího tibetského území zahrnujícího mimo oficiální Tibetskou autonomní oblast také další části hornaté západní Číny. Kromě protestu proti čínské okupaci Tibetu požadují ti, kdo se upalují, návrat dalajlamy do jeho původní vlasti.