Slovenská kontrarozvědka sledovala i premiérku

Bratislava – Kauza se slovenskými odposlechy je zřejmě rozsáhlejší, než se původně myslelo. Poté, co média odhalila, že vojenská kontrarozvědka odposlouchávala redaktory deníku Pravda a také šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka, teď server Nový čas přichází s informací, že odposlechy mířily i do vyšších kruhů. Redakce se odvolává na dokument, který dokazuje, že se zpravodajci zaměřili i na premiérku Ivetu Radičovou.

Nový čas zjistil, že existuje dokument Vojenského obranného zpravodajství (VOS) s názvem „akce Dáma“. Jeho existenci potvrdily dva nezávislé zdroje s tím, že akce mířila na premiérku Radičovou. Zpravodajci zjišťovali její postoje ke kauze takzvaných hayekovců. 

Firma Hayek Consulting podepsala v červenci roku 2010 smlouvu na 8 100 eur s Národní agenturou pro rozvoj malého a středního podnikání, která patří pod rezort hospodářství. Jenže spolumajitel firmy Martin Chren byl v tu dobu současně i tajemníkem za stranu SaS právě na ministerstvu hospodářství. Radičová proto chtěla, aby Chren z funkce odešel, jenže šéf SaS Richard Sulík to tehdy odmítal. Chren nakonec ale pod tlakem sám rezignoval. 

Ministr obrany Ľubomír Galko, který má VOS pod palcem, o existenci dokumentu „akce Dáma“ neví. „Dáma? Ne nikdy jsem o ničem takovém neslyšel,“ uvedl pro Nový čas. „V případě, že byl nasazen odposlech na nějakého člověka, který byl povolen soudcem, a tento člověk si s paní premiérkou telefonoval, tak taková situace mohla nastat,“ připustil ale Galko. 

„Sledování premiéra a premiérky v jakékoli zemi je absolutně nepřípustné, jestli je to pravda,“ řekla premiérka. Zdůraznila však, že materiál o ní zřejmě nepochází z odposlechů. „Obsah, který tam je, není obsahem na základě odposlechů, ale jiné sledovatelské, analytické metody, které služby vykonávají. Jestli vypracovaly analytický materiál, asi k tomu měly důvod,“ uvedla.  

Studio ČT24 o slovenských odposleších (zdroj: ČT24)