Sálih konečně podepsal předání moci

Rijád/Saná - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih dnes podepsal v Saúdské Arábii dohodu o předání moci, z níž dříve třikrát vycouval. Jemenská opozice smlouvu už parafovala. Sálihovo odstoupení bylo jedním z hlavních požadavků účastníků masových protivládních demonstrací, které v této zemi trvají již deset měsíců. Sálih má zůstat čestným prezidentem dalších 90 dnů. Poté bude hlavou státu zvolen viceprezident Hádí na přechodné období dvou let.

Dokument, jehož cílem je vyvést Jemen z krize, vypracovaly arabské státy Perského zálivu. Sálih jej předtím už třikrát na poslední chvíli navzdory předcházejícímu slibu odmítl podepsat. Saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, který byl přítomen obřadu, označil událost za „novou stránku“ v historii Jemenu.

Alí Abdalláh Sálih při podpisu dohody o předání moci
Zdroj: ČTK/AP/APTN

Jemenská opozice, která deset měsíců volala po Sálihově odstoupení, v pondělí oznámila definitivní uzavření dohody, na jejímž základě Sálih po 33 letech u moci předá úřad svému zástupci, jímž je viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí. Za to dohoda zaručuje beztrestnost Sálihovi i jeho nejbližším, synům a synovcům, kteří velí hlavním bezpečnostním složkám. Tento fakt kalí bezprostřední radost jemenských demonstrantů. „Jsme proti této iniciativě, která zajišťuje imunitu pro seriového vraha. Má na rukou krev našich mučedníků, kteří padli za to, abychom mohli budovat lepší Jemen,“ říká jeden z demonstrantů.

Alí Abdalláh Sálih

„Neshody z posledních deseti měsíců měly velký dopad na Jemen v oblasti kultury, rozvoje, politiky, což vedlo k ohrožení národní jednoty a zničilo to, co bylo budováno v posledních letech.“

Jemenská opozice podle zástupce OSN Džamála Banomára už dohodu parafovala. Po dnešním Sálihově podpisu ještě obě strany podepsaly dokument zakotvující mechanismus naplňování dohody.

Během desetiměsíčních masivních protestů přišlo v Jemenu život asi tisíc lidí. Země se několikrát pohyboval na pokraji občanské války. Chaosu také využívala al-Káida, která posilovala v Jemenu své pozice. Arabské revoluce už svrhli v Egyptě Husního Mubaraka, v Libyi Muammara Kaddáfího a v Tunisku Zin Abidina bin Alího. Jemenský prezident je tak čtvrtým dlouholetým arabským vládcem, který neustál takzvané arabské jaro.

Sálihovo rozhodnutí dnes přivítal americký prezident Barack Obama, který je označil za vstřícný krok vůči požadavkům jemenského lidu. Ujistil jemenskou veřejnost, že USA budou Jemen během „historického přechodného období“ podporovat. Americké ministerstvo obrany dnes zároveň vydalo prohlášení, v němž vyjádřilo zájem na další koordinaci protiteroristických akcí v Jemenu.

Sálih předává moc (zdroj: ČT24)