Na Slovensku přituhuje: Odchody lékařů na spadnutí

Bratislava - Týden před vypršením výpovědní lhůty třetiny slovenských nemocničních lékařů zvažují tamní úřady vyhlášení nouzového stavu. Nespokojení doktoři by tak museli zůstat v práci navzdory tomu, že vláda dosud nepřistoupila na jejich požadavky zahrnující razantnější zvýšení platů. Nouzový stav může podle slovenského zákona vyhlásit vláda například tehdy, pokud by bylo ohroženo zdraví lidí. V takovém případě je kabinet mimo jiné oprávněn přikázat zdravotníkům, aby zůstali v práci.

Prezident Ivan Gašparovič očekává, že nouzový stav bude vyhlášen, pokud se do soboty lékařským odborům a ministerstvu zdravotnictví nepodaří dospět k dohodě. Jednání obou stran sporu byla po Gašparovičově vystoupení obnovena. Jak ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik, tak šéf lékařských odborů Marian Kollár po setkání u prezidenta řekli, že chtějí dospět k dohodě, aby lékaři zůstali v nemocnicích.

Výpověď podalo v září více než 2400 slovenských lékařů, čtyři stovky z nich ji ale už podle dřívějších informací ministerstva zdravotnictví stáhly. Odchod doktorů by v zemi podle expertů paralyzoval péči o pacienty. Nedostatek personálu pociťují nemocnice už v těchto dnech, protože lékaři v dvouměsíční výpovědní lhůtě začali čerpat dovolenou. Některá zdravotnická zařízení včetně největších nemocnic proto začaly odkládat plánované zákroky a přijímají pouze akutní případy.

Jednání mezi slovenským ministerstvem zdravotnictví a lékařskými odbory se naposledy zadrhla především na otázce zvýšení platů doktorů, kteří se k podání výpovědí inspirovali podobnou akcí českých zdravotníků.

Slovenské odbory odmítly návrh ministra Uhliarika na zvýšení měsíčního platu o 300 eur, což by znamenalo asi pětinový nárůst. U Uhliarika zase odboráři neuspěli s požadavkem razantnějšího nárůstu mezd. Lékaři požadují rovněž omezení přesčasů a zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti.