Oběti kebabových vražd přijal německý prezident

Berlín - Německý prezident Christian Wulff dnes večer přijal příbuzné obětí tak zvaných kebabových vražd. V rozhovoru s pozůstalými přišla řeč i na možné uspořádání ústřední smuteční slavnosti za oběti, rozhodnuto o ní však ještě nebylo. Přijetí se zúčastnilo i několik předních politiků včetně ministra vnitra Hanse-Petera Friedricha a šéfů stranických frakcí ve Spolkovém sněmu. Kancléřka Angela Merkelová toto gesto označila za „znamení pozornosti a sounáležitosti celého německého národa“.

Skupině neonacistů z východoněmeckého Zwickau jsou v letech 2000 až 2007 připisovány vraždy osmi osob tureckého původu, jednoho etnického Řeka a jedné policistky. Pozdní odhalení neonacistické skupiny vyvolalo v Německu zděšení ve veřejnosti i mezi politiky. Terčem kritiky jsou hlavně vyšetřující orgány, zvláště když vyšlo najevo, že policie měla už v roce 1998 možnost trojici pozdějších pachatelů zadržet, ale na poslední chvíli zásah odvolala. Působení skupiny odsoudil už v úterý německý parlament.

Německo chystá kvůli odhalené sérii neonacistických vražd několik preventivních opatření včetně vytvoření databáze nebezpečných pravicových extremistů. Někteří politici hovoří o případném zákazu krajně pravicové neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD).