Má Izrael jaderné zbraně? Taky jsem o tom slyšel, říká izraelský vicepremiér

Praha - Velel izraelské armádě i vojenským tajným službám. Právě teď má vymyslet, jak se židovský stát postaví íránské jaderné hrozbě nebo jak vyřešit palestinskou otázku. Vicepremiér izraelské vlády pro strategické otázky Moše Jaalon přitom platí za zlobivé dítě izraelské politiky. „Při jednání s našimi partnery ve Spojených státech a v Evropě čelíme naivitě, nereálným očekáváním, nereálné víře, že každý problém má řešení a že to řešení můžeme najít okamžitě,“ říká v rozhovoru pro ČT během své návštěvy Česka.

Od roku 2009 je ve vládě Benjamina Netanjahua vicepremiérem a ministrem pro strategické záležitosti. Zejména v posledních týdnech je to velmi horké křeslo. Po zveřejnění zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii celý svět spekuluje o tom, jestli Izrael na íránská jaderná zařízení zaútočí. 

Jaalon se vyslovil pro tvrdý tlak, sankce a izolaci země. Chování Teheránu prý přispívá k nestabilitě celého regionu. Na otázku, zda má Izrael jaderné zbraně, odpověděl Jaalon vyhýbavě: „Taky jsem o tom slyšel. Ale my tyhle řeči radši nekomentujeme.“ 

Mír mezi Izraelem a Palestinou nemá zatím šanci

V době prvních mírových jednání mezi Palestinci a Izraelci stál Jaalon v čele vojenské výzvědné služby. „V létě 1995 jsem přišel za premiérem Rabinem a řekl jsem mu, pane premiére, musím vás varovat. Nevidím žádné náznaky smíření z palestinské strany. Jásir Arafat rozhodně nepřipravuje svůj národ na mír. Naopak, připravuje Palestince na džihád,“ vzpomíná Jaalon.

Mírové rozhovory ukončila 2. intifáda a Jaalon si opět vysloužil nenávist svých protivníků, tentokrát jako velitel jednotek, které potlačovaly nepokoje na západním břehu. Stejně jako nevěřil Arafatovi, nevěří ani současnému palestinskému vedení: „Nikdy jsme neměli palestinskou reprezentaci, která by byla připravená uzavřít konečný mír, založený na územním kompromisu. Nejsou ochotní uznat právo Izraele na existenci v jakýchkoliv hranicích.“

„Dokud budou tříleté děti učit, jak se nosí pásy s výbušninami, dokud je budou učit uctívat sebevražedné útočníky jako společenské vzory, nemá mír šanci. Dokud budou popírat ve školách existenci Izraele a ve jejich učebnicích pokrývá izraelské území vlajka Organizace za osvobození Palestiny, nemá mír šanci. Nejde o územní ústupky. Jde o uznání práva Izraele na holou existenci,“ dodává. Jaalon tvrdí, že v zájmu Izraele je ale demokratický vývoj v sousedních zemích, které ho obklopují. „Doufáme, že nevyhraje radikální islamismus,“ řekl po jednání s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Rozhovor s Moše Jaalonem (zdroj: ČT24)