Čeští europoslanci se flákají, často nedorazí na zasedání

Praha – Dva a půl roku po volbách do Evropského parlamentu čeští europoslanci nijak nevynikají nad ostatními. Podle nezávislé organizace VoteWatch, která monitoruje účast na zasedáních, hlasování a aktivitu europoslanců, jsou Češi v docházce až na dvaadvacátém místě ze sedmadvaceti zemí. A v poslední třetině žebříčků jsou i v předkládání zpráv nebo pozměňovacích návrhů k evropským zákonům.

Z českých europoslanců přitom na zasedáních zatím nejvíce chybí Jiří Havel. „Já jsem chyběl v posledním roce z prostého důvodu, že jsem většinu toho roku strávil v nemocnici,“ říká na svoji obhajobu Havel. Po něm mají nejnižší docházku europoslanci z pravého křídla - Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch. Účast s sebou nese nárok na diety, ale i podíl na konečném rozhodování. Celkově jsou Češi na konci žebříčku, na dvaadvacátém místě z 27.

Robert Dušek má třeba zase na kontě přes padesát krátkých prohlášení. Kromě toho ale nic jiného. Užitečnost poslance se měří stěží, na svá vyjádření k problému totiž většinou nemají podle svých slov čas. Víc než půlku parlamentu dají proto dohromady ti, kdo pracují v atraktivních funkcích, a ti, kdo jsou v pozadí. Tedy ti, kteří předkládají nejvíce stanovisek, usnesení, interpelací a zpráv.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Za nejtěžší bod se bere funkce zpravodaje. Ten, kdo ji vybojuje, má totiž má větší vliv. Z české dvaadvacítky ji má za sebou deset europoslanců. Celkově jsou v tomhle horší už jen malé Baltské státy a europoslanci z Kypru. „To, že tady lze být úspěšný napříč politickými názory, ukazují třeba Poláci,“ podotkl europoslanec Jiří Maštálka.