Slovenská vláda bude jednat o nespokojených lékařích

Bratislava – Slovenská vláda se znovu schází, aby se pokusila zabránit odchodu nespokojených lékařů z nemocnic. Výpověď podalo asi 2 000 ze 7 000 slovenských lékařů. Někteří si už začali čerpat dovolenou, a nemocnice tak nedostatek zaměstnanců cítí už teď. Lékaři požadují přidat 700 eur měsíčně. Kabinet jim od příštího roku ale nabídl necelou půlku.

Jenže taková suma lékařům nestačí, výpověďmi hrozí dál. Vláda proto uvažuje o vyhlášení nouzového stavu, který by po 90 dní umožňoval lékaře trestně stíhat, pokud by nechodili do práce.  

Pro krajní řešení se ale zatím vláda nerozhodla. Nevyloučila ale nepopulární kroky jako rušení oddělení nebo úplné zavírání některých zdravotnických zařízení. Podle premiérky Ivety Radičové by se navíc mělo urychlit uznávání titulů lékařů ze zahraničí, třeba z Ukrajiny. 

Opatření mají zajistit fungování zdravotní péče potom, co koncem listopadu vyprší výpovědní lhůta dvou tisíc lékařů. Případný nouzový stav by pak vláda vyhlásila jen pro ty nemocnice, ve kterých se nepodaří provoz zajistit.