Vojáci KFOR rozebrali barikádu, Srbové obratem postavili další

Priština – Vojáci mezinárodních sil KFOR se v severním Kosovu znovu střetli s kosovskými Srby. K incidentu došlo při rozebírání barikád, které Srbové na hraničních přechodech vystavěli. Vojáci museli použít slzný plyn proti davu, který bránil barikádu u obce Zubin Potok. Na 25 vojáků a přes 30 Srbů bylo zraněno. Napětí v oblasti trvá už několik měsíců. Podobných barikád postavili Kosovští Srbové už asi dvě desítky - jde o jejich protest proti odtržení Kosova od Srbska.

Vojáci byli zraněni střelbou z lehkých zbraní použitých srbskými demonstranty. Zátaras u zmíněné vesnice vojáci nakonec s pomocí obrněného transportéru ze silnice odstranili. Cesta k přechodu ale ani dnes ještě není volná, zatlačení kosovští Srbové postavili obratem o 500 metrů dále na silnici nový zátaras. Celkem nastavěli na svém území asi dvě desítky barikád, aby znemožnili silniční přechody mezi Kosovem a Srbskem používat.

Minulé úterý utrpělo při rozebírání jiné barikády zranění 21 příslušníků jednotek KFOR. Zasahující jednotku tvořili maďarští a portugalští příslušníci sil NATO, zranění dvou vojáků byla vážná.

Srbský prezident Boris Tadić dnes v prohlášení vyzval k ukončení násilností a k urychlenému vyřešení sporu diplomatickou cestou. Blokády na severu Kosova trvají už několik měsíců. Kosovští Srbové znemožněním provozu přes oficiální přechody Jarinje a Brnjak mezi Kosovem a Srbskem dávají najevo nesouhlas s osamostatněním Kosova. Několik ultimát mezinárodních sil, aby zátarasy odstranili, už vypršelo a bezvýsledná zatím byla i jednání s místními srbskými představiteli.

Priština usiluje o úplné ovládnutí přechodů Jarinje a Brnjak jako výrazu své suverenity. Srbská vláda se snaží najít platformu pro obnovení rozhovorů s Prištinou, protože je to podmínka pro získání statusu kandidáta členství v EU. Zarytý odpor kosovských Srbů i vlastní veřejnosti jí ale neposkytuje žádný manévrovací prostor. Podle průzkumu jsou totiž tři čtvrtiny Srbů proti tomu, aby jejich stát přestal podporovat srbskou menšinu v Kosovu, i kdyby to mělo ohrozit přijetí Srbska do Evropské unie.