Nestlé říká „ne“ dětské práci na plantážích

Vevey (Švýcarsko) - Potravinářský gigant Nestlé oznámil, že rázně zatočí s dětskou prací na kakaovníkových plantážích. Jeden z největších výrobců čokolády chce nechat provést nezávislou inspekci svých dodavatelů kakaa z Afriky, kde jsou podle odhadů k práci zneužívány statisíce dětí. Dřina na kakaovníkových plantážích jim ničí zdraví a nechodí kvůli ní do školy.

Boj se má zaměřit na Pobřeží slonoviny. Právě do této africké země putují stovky tisíc dětí i z okolních zemí. Nestlé tvrdí, že tu je odhadem 800 000 kakaovníkových farem, takže bylo doposud velmi složité určit, jestli kakaové boby zpracovávají i děti. Teď to má prověřit americká asociace spravedlivé práce. S výsledky má přijít na jaře 2012.

José Lopez, viceprezident firmy Nestlé:

„Dětská práce nemá v našem dodavatelském řetězci místo. Sami tento problém vyřešit nemůžeme.“

Firma Nestlé tvrdí, že v minulosti nebyla schopna nalézt důvěryhodného partnera, který by měl kapacitu jí s takovým úkolem pomoci. Brání se tak kritice, proč už dávno s potíráním dětské práce nezačala, když proti nezákonnému zaměstnávaní bojuje třeba Interpol. Ten před dvěma lety pozatýkal ilegální zaměstnavatele a zachránil přes 50 dětí.

Odhaduje se, že v západní Africe na kakaovníkových plantážích žijí téměř dva miliony dětí. Z chudých oblastí vyjíždějí tam, kde je práce víc. Jsou jen velmi špatně placené - často to dělají s posvěcením rodičů, které nevidí celé roky. Osamocené se navíc stávají oběťmi obchodu s lidmi. Firma Nestlé slibuje, že si na farmy, kde se zjistí účast dětí, pořádně posvítí.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)