Losangeleská policie se střetla s wallstreetskými okupanty

Los Angeles - Demonstranti proti sociální nerovnosti z hnutí Okupujte Wall Street se dnes v Los Angeles střetli s policisty. Policie čtyři protestující zatkla, zatím se ale nechystá násilím vytlačit demonstranty z parku u radnice, přestože obsazený prostor neopustili do půlnoci místního času, jak požadoval losangeleský starosta Antonio Villaraigosa.

Protest v Los Angeles, který trvá od 1. října a je obdobou newyorských protestů, měl zpočátku podporu úřadů. Villaraigosa ale v pátek změnil názor, protože pokračování demonstrace v parku u radnice podle něj už z hygienických důvodů není možné. Úřady vyzvaly k vyklizení místa a pohrozili, že lidé, kteří neodejdou, budou zatčeni. Protestující ale park neopustili a na místo naopak ze solidarity dorazily stovky dalších lidí, takže počet osob v parku krátce před uplynutím lhůty k jeho vyklizení dosáhl zhruba 2000.

Los Angeles není jediným americkým městem, které se snaží demonstranty ze zabraného prostoru vytlačit. Radnice ve Filadelfii v neděli rovněž vyzvala k odchodu tamní protestující, ani ti však její výzvy neuposlechli. Policie nicméně proti demonstrantům, kteří utvořili lidský řetěz, nijak nezasáhla.

Protest Okupujte Wall Street začal v polovině září v newyorském Zuccottiho parku a rozšířil se i do dalších měst. Demonstranti tvrdí, že zastupují 99 procent Američanů proti jednomu procentu nejbohatších. I newyorská část hnutí ale přišla o svou základnu, když místní úřady donutily demonstranty k odchodu kvůli vyčištění parku.

Demonstrace hnutí Okupujte Wall Street v Los Angeles
Zdroj: ČTK/AP/Jason Redmond