Rozhořčení Íránci pronikli do budov britských úřadů

Teherán – V Íránu dnes skupina rozhořčených demonstrantů vnikla do budovy britského velvyslanectví v Teheránu. Rozbíjeli okna, strhli a spálili zde britskou vlajku. Taktéž zničili americkou a izraelskou vlajku. Vpodvečer pak vnikli demonstranti i do další budovy britského úřadu. Británie společně s USA a Kanadou přijaly minulé pondělí sérii nových hospodářských a finančních sankcí proti Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Dnešní protest má být reakcí na tato opatření.

Demonstranti si svůj hněv vybili na britském velvyslanectví. Několik jich vtrhlo dovnitř. Provolávali „smrt Anglii“, požadovali uzavření ambasády a vyhoštění velvyslance. Jeden z protestujících vynesl z budovy portrét královny Alžběty II. Demonstranti strhli a zapálili britskou vlajku, na její místo pak vyvěsili íránskou. Policie při vyklízení ambasády použila slzný plyn a tvrdě napadla demonstranty uvnitř areálu. Několik studentů a policistů bylo při střetech zraněno. Večer pak pronikla skupina asi 200 lidí ještě do druhého britského diplomatického komplexu na severu Teheránu, kde pálili různé dokumenty. Nakonec ale po výzvě policie budovu opustili.

Íránská zpravodajská agentura v souvislosti s incidentem na svých webových stránkách napsala, že demonstranti zajali na britské ambasádě šest rukojmí. O minutu později ale zpráva ze stránek bez vysvětlení zmizela. Upozorňuje na to agentura Reuters.

Íránci zaútočili na britskou ambasádu
Zdroj: ČT24

Britská vláda již povolala k rozhovoru íránského chargé d'affaires v Londýně a vyzvala íránské vedení k okamžitému zásahu, převzetí kontroly nad situací a ochraně britského personálu, jak ho k tomu zavazují mezinárodní konvence.

Íránské ministerstvo zahraničí později vyjádřilo „politování nad nepřijatelným chováním malého počtu demonstrantů navzdory úsilí policie“. Zároveň dalo najevo, že „vyzvalo úřady, aby okamžitě přijaly potřebná opatření“ k ukončení okupace velvyslanectví.

V Teheránu vydrancovali britskou ambasádu (zdroj: ČT24)