Ostatky Franka budou odstraněny z Údolí padlých

Madrid – Odstranit ostatky bývalého španělského diktátora Franciska Franka z památníku obětí občanské války ve Španělsku v letech 1936 až 1939 dnes doporučila expertní komise, kterou posouzením této citlivé otázky pověřila španělská levicová vláda. Komise ujistila, že se neřídila ideologickým či politickým hlediskem, ale jen morálním.

Francisco Franco zemřel 20. listopadu 1975 a byl pochován v mauzoleu v Údolí padlých (Valle de los Caídos) u Madridu. Převezením jeho ostatků na jiné místo, které si určí rodina, by se podle komise naplnil smysl památníku, který má být pietním místem jen zhruba 33 850 obětí z řad frankistů i republikánů v době občanské války.

Komise ve svých závěrech z pětiměsíční analýzy situace poznamenala, že případnou exhumaci a převoz Frankových ostatků musí schválit katolická církev, protože bývalý diktátor byl pochován v bazilice v Údolí padlých.

Socialistická vláda se přemístěním Frankových ostatků snaží odpolitizovat tento památník, který je nyní vnímán i jako symbol frankismu a který je místem srazů přívrženců bývalého diktátora. Povolení církve však bude nejspíš těžké získat. Navíc Frankova rodina je proti a o přemístění bude rozhodovat nový pravicový kabinet, který se ujme vlády v prosinci.