Británie se Íránu „mstí“ na diplomatickém poli

Teherán – Velká Británie vyzvala všechny íránské diplomaty, aby do 48 hodin opustili zemi. V parlamentu to oznámil ministr zahraničí William Hague. Británie dnes navíc začala stahovat z Íránu svůj diplomatický personál. Spojené království tak reaguje na včerejší útok rozvášněného davu na britskou ambasádu v Teheránu. Několik desítek demonstrantů do ní vtrhlo na protest proti zavedení dalších britských sankcí proti Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu.

William Hague, britský ministr zahraničí:

„Íránský charge d'affaires v Londýně byl informován, že žádáme okamžité ukončení práce íránského velvyslanectví v Londýně, a že všichni íránští diplomaté musí do 48 hodin opustit Spojené království.“

Britští diplomaté zase opouštějí Írán. První skupina asi 20 Britů již odcestovala běžnou leteckou linkou do Dubaje, další je budou následovat během dne. Při evakuaci pomáhají také zastupitelské úřady jiných zemí, například Francie. Na její misi přečkal personál britského velvyslanectví noc po úterním útoku, během něhož zaměstnanci zadním vchodem prchali před rozezleným davem rozbíjejícím okna a ničícím zařízení.

Policisté útočníkům zpočátku nebránili, ačkoli Londýn už v pondělí požádal íránské úřady o zajištění bezpečnosti ambasády. Demonstranti se dostali do objektu a žádali ukončení britské mise.

Protest následoval po nedělním rozhodnutí parlamentu omezit vztahy s Británií na úroveň chargé d'affaires. Íránu se nelíbí, že Británie proti Teheránu vyhlásila minulý týden nové sankce kvůli podezřelému jadernému programu.

Íránci pálili vlajky
Zdroj: ČT24

Kvůli obavám o bezpečnost diplomatů uzavírají velvyslanectví v Teheránu Německo a Norsko, další země omezují provoz. Stejné rozhodnutí oznámily později Francie a Nizozemsko. Uzavření ambasády v Teheránu zvažuje i Itálie. Íránský ambasador byl předvolán také na ministerstvo zahraničí ve Stockholmu a ministerstvo zahraničí v Berlíně.

Ve čtvrtek mají ministři zahraničí Evropské unie jednat o zpřísnění sankcí vůči Íránu. Ne kvůli poničené ambasádě, ale nukleárnímu programu. Západ se bojí, že Teherán vyvíjí jadernou bombu.

Íránské ministerstvo zahraničí označilo včerejší počínání demonstrantů za nepřijatelné a slíbilo soudní postih násilníků. Zástupce velitele teheránské policie dnes oznámil zatčení několika desítek lidí.

Konzervativní kruhy spojené s duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím však protest považují za oprávněnou odpověď na „dominantní politiku“ Londýna vůči Íránu. Norsko, jehož vztahy s Íránem jsou rovněž napjaté, se rozhodlo uzavřít svůj zastupitelský úřad, i když personál zatím v Íránu ponechává.