V první fázi egyptských voleb získali islamisté 40 procent

Káhira – Egyptské Muslimské bratrstvo získalo v první fázi egyptských parlamentních voleb 40 procent hlasů. Islamistické Muslimské bratrstvo, které bylo za minulého režimu jako politická strana zakázané, šlo do voleb pod názvem Strana svobody a mělo už podle předvolebních průzkumů nejvíc šancí. Po uzavření volebních místností se v Káhiře střetli stoupenci a odpůrci vojenské vlády. Téměř 80 lidí bylo zraněno.

Odpůrce armády, kteří demonstrovali nedaleko náměstí Tahrír proti vojenské vládě, napadla skupina mladých s tyčemi a kameny v rukou. Podle egyptských státních médií nešlo o stoupence kabinetu, ale o pouliční prodavače.

Jinak ale první část voleb probíhala povětšinou klidně. Otevření uren v jedné z káhirských čtvrtí zdržel krátký protest volebních komisařů, kteří za svou práci žádali víc peněz. „Slíbili nám dobrý plat a teď tu částku o víc než polovinu snížili. Lhali nám,“ stěžuje si komisař Mustafa Shousha.

Volby v Egyptě
Zdroj: ČT24

Konce voleb se už nemůže dočkat Muslimské bratrstvo. Islamisté, kteří mají mezi Egypťany největší podporu, si už dlouho brousí zuby na vládu. A jejich politické křídlo – Strana svobody a spravedlnosti – se snaží uklidnit liberály. „Na našich kandidátkách máme i křesťany a je to naprosto přirozené. Pokud se spolu s naší stranou dostanou do parlamentu i další strany, můžeme vytvořit koalici a společnou vládu,“ říká předseda Strany svobody a spravedlnosti Mohamed Morsi.

Volby v Egyptě
Zdroj: ČT24

Egypťané volili v části země v pondělí a v úterý. Zájem o hlasování byl velký. Další volební kola se budou konat v prosinci a v lednu. Konečné výsledky by měly být známy 13. ledna. Nový parlament ustaví komisi, která připraví novou ústavu. Kromě jiného v ní bude definována role islámu ve společnosti.

V Egyptě skončilo první kolo voleb (zdroj: ČT24)