Gbagbo je obviněn ze čtyř druhů zločinů proti lidskosti

Haag – Bývalý prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo, který dnes ráno dorazil do Nizozemska, se bude před Mezinárodním trestním soudem (ICC) v Haagu zodpovídat ve čtyřech hlavních bodech obžaloby ze zločinů proti lidskosti. Dopustil se jich údajně během násilností, které Pobřeží slonoviny po loňských volbách sužovaly téměř pět měsíců a které si vyžádaly přes 3 000 životů. Souzeni ale budou i další představitelé země, řekl žalobce ICC Luis Moreno-Ocampo. Podle webu mezinárodního soudu Gbagbo před Přípravným senátem ICC stane v pondělí.

„Obětem násilí v Pobřeží slonoviny se dostane spravedlnosti ve velkém měřítku. Gbagbo je první, kdo se bude muset zodpovídat ze svých činů, ale nebude poslední,“ prohlásil Moreno-Ocampo. „Vyšetřování je v běhu. Nadále získáváme nestranně a nezávisle další důkazy a obžaloby předložíme soudu bez ohledu na politickou příslušnost dotyčných osob,“ dodal.

Za hlavní body obžaloby proti Gbagbovi označil vraždy, znásilňování a další sexuální zločiny, perzekuci osob a jiné nelidské činy.

Vláda Pobřeží slonoviny převoz exprezidenta k haagskému soudu uvítala. „Je to ozdravné pro naši zemi a představuje to jeden z klíčových prvků k obrácení smutné stránky dějin Pobřeží slonoviny,“ prohlásil vládní mluvčí Bruno Koné. „Umožní to totiž lidem lépe se s dějinami země vyrovnat a soustředit se napříště na to, co je pro ně důležité: lepší život, péče o sebe, zlepšování infrastruktury, bezpečnost,“ dodal.

Mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu: "Čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti. Obžaloba má čtyři hlavní body – vražda, pronásledování, znásilnění a jiné sexuální násilí a jiné zločiny proti lidskosti. Toto je pro Mezinárodní trestní soud první případ z Pobřeží slonoviny. Nemusí být ale poslední."

ICC v úterý vydal na Gbagba zatykač a bývalý prezident byl týž den zadržen. Dnes v 04:00 letadlo s Gbagbem na palubě přistálo v Rotterdamu. Odtud zamířila eskorta s šestašedesátiletým Gbagbem do 20 kilometrů vzdálené věznice ICC.

Střety v Pobřeží slonoviny, které je největším vývozcem kakaa na světě, vypukly loni poté, co Gbagbo odmítl uznat porážku v listopadových volbách a jejich vítězi, předákovi opozice Alassanu Ouattarovi, odmítl předat úřad. Krizi ukončil až dubnový zásah jednotek opozičního tábora s podporou OSN a Francie.

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) několik armádních velitelů z obou táborů vedlo vojáky k tomu, aby zabíjeli civilisty a znásilňovali ženy. Současný prezident Ouattara v květnu oficiálně požádal ICC, aby spáchané zločiny vyšetřil.