Atentátníci z minského metra budou zastřeleni

Minsk - Rozsudek smrti vynesl dnes soud v Bělorusku nad dvojicí mužů, které shledal vinnými z dubnového atentátu v minském metru. O život tehdy přišlo 15 lidí a více než 300 dalších bylo zraněno. Oba muži budou podle výroku soudu zastřeleni. Proti rozsudku se nemohou odvolat.

Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov „představují mimořádné nebezpečí pro společnost a je třeba jim udělit nejvyšší trest,“ uvedl soudce ve zdůvodnění rozsudku. Odsouzení budou popraveni střelou do týla.

Proti rozsudku se nelze odvolat, jedinou šancí odsouzených tak je obrátit se s prosbou o milost na prezidenta Lukašenka. Matka jednoho z atentátníků Kavaljova už avizovala, že to udělá: „Hned zítra požádám prezidenta, nelze dopustit, aby mého syna popravili.“ Atentátníci musí také podle rozsudku uhradit škodu způsobenou explozemi a zaplatit i léčbu víc než tří set zraněných.     

Proces s dvojicí 25letých mužů začal v polovině září. Obhájci žádali, aby byli kvůli nedostatku důkazů osvobozeni. Tisíce lidí podepsaly petici proti trestu smrti. Někteří běloruští právníci poukazovali na nedostatečnou přípravu soudu a povrchní expertizy. Objevují se názory, že obžalovaní nemohli být schopni sestavit komplikovaný výbušný systém. Podle některých expertů je to nad jejich síly.

Kromě útoku ve stanici metra Okťabrskaja z 11. dubna byli Kanavalav a Kavaljov obžalováni ještě ze dvou dalších pumových útoků, a to ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v roce 2008. Tyto akce si nevyžádaly žádné oběti na životech.

Podle tvrzení obžaloby se zadržení při výslechu přihlásili k běloruské opozici. Svým činem prý chtěli dosáhnout změny režimu.

Mnoho lidí v Bělorusku se domnívá, že v atentátu mohla mít prsty tajná služba KGB nebo jiné složky mocenského aparátu autoritářského státu. Na internetu bloggeři uváděli, že režim chce podle vzoru sovětského diktátora Josifa Stalina krvavým terorem odvést pozornost od těžké krize.