Izrael nám o útoku na Írán neřekne, tvrdí USA

Washington - Spojené státy nemají informaci o tom, zda je Izrael předem vyrozumí o svém případném vojenském útoku na Írán. Prohlásil to dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters náčelník amerického sboru náčelníků štábů Martin Dempsey. Potvrdil, že Washington a Tel Aviv mají rozdílné názory na způsob, jakým reagovat na kontroverzní íránský jaderný program.

Sankce a diplomatický tlak jsou podle amerického generál vhodnou cestou, jak Írán přivést k rozumu, i když „žádná další opatření nejsou vyloučena,“ poznamenal Dempsey v narážce na možnou vojenskou akci. Není si ale jistý, zda Izrael smýšlí stejně. „Nejspíš nikoli, naše očekávání jsou v tomto ohledu odlišná,“ řekl.

Dempsey odmítl novinářům sdělit, zda je podle jeho informací Izrael na Írán připraven zaútočit. Na dotaz, zda by židovský stát Washington předem varoval, kdyby se chtěl do vojenské akce pustit, odpověděl Dempsey stručně: „To tedy nevím“.

Panetta: Svět by pocítil těžké následky

Americký ministr obrany Leon Panetta minulý týden varoval před nepředvídatelnými následky, které by mohl mít izraelský útok na Írán. Řekl, že těžké následky by to mělo pro světovou ekonomiku a Írán by se z úderu časem mohl vzpamatovat a ve svém úsilí stejně pokračovat.

Írán navzdory mezinárodním sankcím pokračuje v práci na svém jaderném programu, ale odmítá nařčení Západu, že jeho cílem je výroba jaderné bomby. Západní státy, a v poslední době stále naléhavěji i Mezinárodní agentura pro atomovou energii, upozorňují na množící se důkazy, že obohacováním uranu Teherán směřuje k vývoji jaderné zbraně.