V Paříži byl odhalen zrestaurovaný náhrobek Oscara Wildea

Paříž- Přesně 111 let po smrti Oscara Wildea byl na pařížském hřbitově Père Lachaise slavnostně odhalen zrestaurovaný náhrobek tohoto irského spisovatele. Monument ve stylu art deco desetiletí ničily vzkazy Wildeových turistů a obdivovatelů. Hrozilo dokonce, že bude kvůli neustálému čištění nenávratně ztracen.

Pokrytý otisky rtů fanynek, často od rtěnek vytrvale odolávajících větru i dešti. Nic takového už návštěvníci pařížského hřbitova Père Lachaise na náhrobku Oscara Wildea neuvidí. Před vášnivými ctitelkami ho nově chrání sklo a hrozba pokuty. 

„Na tento den jsme dlouho čekali. Celé roky jsme se strachovali o to, jak náhrobek Oscara Wildea uchovat, aby mu dělal čest,“ přibližuje událost vnuk Oscara Wildea Merlin Holland.

Autor Obrazu Doriana Graye nebo slavné hry „Jak je důležité míti Filipa“ do Francie utekl krátce poté, co byl v Anglii s podlomeným zdravím propuštěn z vězení. Odsouzený za homosexualitu, zemřel v bídě.

„Miloval Francii. Francie 19. století byla kolébkou tvořivosti a myslím, že by byl šťastný, že je pohřbený právě tady. Nenáviděl Anglii nejspíš až do samého konce,“ tvrdí britský herec Rupert Everett

„Je to neuvěřitelně dojemné. Byl by dojatý veškerou tou pozorností, které se mu dostává. Po tom, co byl v roce 1897 vyhnán z Anglie, zruinovaný a jako odsouzený homosexuál,“ dodal Holland.

Na slavný hřbitov Père Lachaise byly Wildeovy ostatky přesunuty až 9 let po jeho smrti. Jen díky penězům z prodeje knih je jeden z nejznámějších Irů pohřbený vedle hudebníka Jima Morrisona nebo francouzské šansoniérky Edith Piaf.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)