Výjimečný stav byl nutným zlem, opakuje s omluvou Jaruzelski

Varšava - Za nutné zlo považuje někdejší polský premiér a pozdější prezident Wojciech Jaruzelski vyhlášení výjimečného stavu v zemi, od něhož 13. prosince uplyne 30 let. Těžce nemocný Jaruzelski se ve své knize O 30 let starší znovu omlouvá za různá příkoří, která výjimečný stav Polákům způsobil. Jaruzelski na knize pracoval v době, kdy ho trápily vážné zdravotní problémy. „Žádnou další už nenapíšu, nedovoluje mi to můj fyzický a psychický stav,“ vysvětlil.

Jaruzelski opět ospravedlňuje vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981, které podle něho bylo „menším zlem“ v situaci, kdy Polsku hrozila sovětská intervence. Začátkem 80. let sílila pozice nezávislého odborového hnutí Solidarita a komunistická strana ztrácela půdu pod nohama. Jaruzelski ale také dodal, že „i menší zlo zůstává zlem“. Stál v čele Vojenské rady národní záchrany, která po vyhlášení výjimečného stavu převzala moc v Polsku.

V knize, která vyšla v těchto dnech a analyzuje hlavně situaci v Polsku ve druhé polovině roku 1981, se 88letý Jaruzelski snaží čtenáře přesvědčit, že při rozhodování o vyhlášení výjimečného stavu v zemi rozhodující roli hrál názor veřejnosti. Uvádí, že průzkumy veřejného mínění v listopadu 1981 ukazovaly, že podpora armádě dosahovala více než 90 procent. „To je jeden z dalších důkazů, že výjimečný stav nebyl jen nějaký generálský rozmar, ale řešení, které veřejnost očekávala a podporovala,“ hájí se Jaruzelski.

Jeden z nejkontroverznějších politiků polských novodobých dějin lituje především toho, že během výjimečného stavu, který trval do července 1983, přicházeli lidé o život. Jaruzelski píše o 16 obětech, běžně se ale uvádí, že jich bylo asi devět desítek.

Soudní proces s někdejšími komunistickými funkcionáři odpovědnými za vyhlášení výjimečného stavu trvá od roku 2008. Letos v srpnu soud rozhodl, že Jaruzelski je v tak špatném zdravotním stavu, že souzen být nemůže.