ČT: Stop Temelínu, hlásí Rakušané. A kupují v regionu domy

Freistadt – Všeobecně se předpokládá, že Rakušané mají strach z Temelína. Výsledky průzkumů veřejného mínění jsou ale jedna věc – realita je v tomto případě úplně jiná. Česká televize totiž zjistila, že údajné obavy z Temelína se nijak neprojevují na cenách nemovitostí v regionech, které jsou elektrárně nejblíž.

Region, v němž mají všichni strach z jaderné elektrárny, by se měl podle všeho vylidnit. Obavy ale v blízkosti Temelína vůbec neovlivnily zájem o místní nemovitosti a jejich ceny. „Že by nějaká nemovitost ztratila na hodnotě kvůli Temelínu, to jsem nikdy neslyšel. To vůbec nehraje roli,“ řekl Alexander Ertler, ředitel Immobilien.net. 

Ve Freistadtu rostou ceny domů i bytů

V hornorakouském Freistadtu, tedy městě, které symbolizuje protitemelínský odpor, dokonce ceny domů a bytů rostou. S Temelínem to nemá nic společného; k městu se od jihu blíží dálnice, která ho spojí s Lincem. „Ve Freistadtu se situace na realitním trhu zlepšuje, není to vyložený boom, ale ceny jdou nahoru,“ prohlásil Ertler. 

Domy
Zdroj: ČT24

Informace, které se zažitou představou rakouských obav nejdou dohromady, pocházejí z povolaného zdroje. Největší rakouská realitní platforma nejenže zprostředkovává desetitisíce nemovitostí, ale pravidelně zpracovává cenové mapy a analýzy. To, že v nich Temelín nehraje absolutně žádnou roli, překvapilo i bojovníky proti němu. „Já bych se do Freistadtu nestěhoval a žádnou nemovitost bych si tam nekoupil,“ konstatoval mluvčí Atomstopp Oberösterreich Roland Ether.

Hornorakouský realitní trh tedy spíš potvrzuje názor, že odpor proti atomové energii hraje v rakouské politice a diplomacii klíčovou roli z úplně jiných důvodů než kvůli skutečným obavám Rakušanů.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)