Mrtvé moře před 120 tisíci lety téměř vyschlo

Jeruzalém – Podle odborníků před 120 tisíci lety Mrtvé moře téměř, nebo dokonce úplně vyschlo. Vyplývá to z rozboru vzorků sedimentu ze dna moře. Tehdy k vyschnutí ovšem nepřispíval člověk. Mrtvé moře má hladinu 400 metrů pod úrovní hladiny moří a jeho hladina neustále klesá, hlavní příčinou je přitom to, že lidé odebírají vodu z horního toku řeky Jordán.

„Mrtvé moře vysychá z toho důvodu, že vlastně všechnu vodu z jeho přítoku odebírají země v okolí. Víme, že v předchozím teplém období voda přestala přitékat sama od sebe,“ řekl pro BBC člen amerického geofyzikálního svazu Steve Goldstein. 

Odborníci totiž zjistili, že před desítkami tisíc let moře vyschlo. Přišli na to vědci z Izraele, USA, Německa, Japonska, Švýcarska a Norska, kteří odebrali vzorky ze dna v hlubce asi 235 metrů. Objevili zde vrstvu kulatých kamínků, což podle nich znamená, že tam byla v minulosti pláž. Moře tehdy tedy zcela nebo téměř vyschlo. Bylo to před 130 až 114 tisíci lety v takzvané době meziledové, kdy byly v oblasti teploty srovnatelné s těmi dnešními. 

Mrtvé moře má hladinu 400 metrů pod úrovní hladiny moří a oceánů a v některých místech je hlouboké až 300 metrů. Hladina ale neustále klesá, lidé z přítoku z řeky Jordán odebírají vodu, navíc se mnoho vody používá také k výrobě soli. Za posledních 14 let hladina klesla o více než 10 metrů. 

Experti už v minulosti prokázali, že hladina Mrtvého moře se měnila podle dob ledových. Maximální hladinu mělo před 25 tisíci lety, kdy vystoupala až na 260 metrů nad současnou úroveň.