Obama: Diskriminujete homosexuály? Pak s naší pomocí nepočítejte!

Ženeva - Americká vláda bude při rozdílení pomoci v zahraničí napříště brát v úvahu úroveň ochrany práv homosexuálů v dané zemi. Chce tak přispět k boji proti kriminalizaci sexuálních menšin. Americké úřady by rovněž měly chránit osoby, které byly kvůli své sexuální orientaci nuceny uprchnout z vlasti a žádají o azyl v zahraničí. Podle humanitární organizace Amnesty International je homosexualita zákonem zakázána v 76 zemích světa.

„Boj za zastavení diskriminace leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů je celosvětovou výzvou a stěžejním závazkem USA při ochraně lidských práv,“ uvedl americký prezident Barack Obama v memorandu, o němž dnes v Ženevě informovala ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Obama nařídil vládním humanitárním organizacím, včetně Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) a složek ministerstva zahraničí, aby využívaly americkou pomoc jako nástroje k prosazování práv homosexuálů v zemích, kde jsou pronásledováni.

Podle činitelů Bílého domu reprezentuje dnešní prohlášení vůbec první strategický plán vlády USA v oblasti ochrany práv homosexuálů v zahraničí. Podle Obamova nařízení mají vládní úřady využívat zahraniční pomoc k ochraně lidských práv a boji proti diskriminaci. Při obhajobě práv homosexuálů mají spolupracovat s mezinárodními organizacemi. Komunita amerických gayů Obamovo prohlášení přivítala.

Obamova direktiva se týká všech amerických vládních institucí, které se zahraniční pomocí zabývají, včetně složek ministerstev zahraničí, financí, obrany a vnitřní bezpečnosti. Na podporu aktivit občanských organizací, které se ochranou práv homosexuálů zabývají, vytvořila vláda USA takzvaný Globální fond rovnosti, do něhož vložila částku přes tři miliony dolarů (60 milionů korun), uvedla Clintonová.