NATO nevzdává možnou spolupráci s Rusy na protiraketovém deštníku

Brusel - Rusko a Severoatlantická aliance (NATO) budou i přes rozdílné pohledy pokračovat v rozhovorech o možné spolupráci v protiraketové obraně. Po jednání šéfů diplomacií zemí NATO s ruským protějškem Sergejem Lavrovem to dnes v Bruselu řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Aliance věří, že se s Rusy dohodne na summitu v květnu 2012 v Chicagu.

Z ministrových slov vyplynulo, že aliance si nenechá od Ruska diktovat, co by měla či neměla dělat. „Rusko má představu, že je tak velká mocnost, že může určovat naší politiku, aniž by se jinak podřídili pravidlům NATO,“ dodal Schwarzenberg.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Rasmussen odmítl podle agentury AP stížnosti Ruska, že aliance nebere na vědomí obavy Moskvy, podle které budovaný protiraketový systém může být použit proti Rusům. Ujistil, že představitelé NATO Lavrova dobře vyslechli a vysvětlili mu své postoje. Lavrov po jednání neskrýval svou nespokojenost. „Bohužel naši partneři ještě nejsou připraveni ke kompromisům a spolupráci v protiraketové obraně,“ řekl šéf ruské diplomacie. Zdůraznil, že Moskva potřebuje jasné garance, že štít aliance nebude proti jaderným odstrašujícím silám Ruska. 

Anders Fogh Rasmussen
Zdroj: Virginia Mayo/AP Photo

Rasmussen už ve středu prohlásil, že aliance a Rusko mají společný zájem, kterým je ochrana obyvatelstva proti reálným raketovým hrozbám, například z Íránu. „Určitě se budou zbytečně utrácet peníze, pokud Rusko začne rázně investovat do protiopatření vůči umělému nepříteli, který neexistuje,“ řekl šéf NATO v reakci na nedávné hrozby Kremlu. 

Medvěděv koncem listopadu pohrozil rozmístěním raket v oblasti Kaliningradu i v dalších ruských regionech. Zbraně by byly zamířeny na části západního protiraketového deštníku, nebudou-li adekvátně rozptýleny ruské obavy. Pohrozil i odstoupením od odzbrojovacích smluv s USA.  

Dmitrij Medveděv a Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí ČR:

„Buď je někdo člen v nějakém spolku, platí poplatky, podílí se na valných hromadách a je normální člen, ať je to spolek kopané v Dolních Prčicích nebo je to NATO, a pak má právo hlasovat. Anebo není členem, tak bohužel nemůže určovat osud tohoto spolku.“

Schwarzenberg zároveň dodal, že spory o protiraketový „deštník“ ale nepovedou k tomu, že by se zablokovala spolupráce v jiných oblastech, jako je třeba Afghánistán či boj s terorismem.