Kdo se postaví Obamovi aneb republikánské panoptikum

Washington - Kvapem se blíží americké prezidentské volby. Svůj post v nich bude obhajovat Barack Obama. Jenže tomu klesá u Američanů popularita. Dna na žebříčcích oblíbenosti se americký prezident dotkl letos v říjnu. Jeho šance ale nejsou úplně prohrané, mezi republikány se totiž zatím nerýsuje žádný nebezpečný protivník. Výběr na Obamova protikandidáta dosud připomíná spíš bizarní panoptikum.

Nejdřív v průzkumech vedla Michelle Bachmannová. Matka 23 adoptovaných dětí, která věří v léčitelnost homosexuality a která se proslavila televizním projevem, při kterém se upřeně dívala mimo kameru. 

V roli miláčka konzervativních voličů ji nahradil texaský guvernér Rick Perry. Ale jenom do té doby, než ve třech televizních debatách úplně vyhořel. Naposledy, když zapomněl, která tři ministerstva chce zrušit. Když zaměnil věkovou hranici pro voliče s hranicí pro prodej alkoholu a spletl si i datum voleb, začala se Amerika ptát, jak ho v Texasu mohli zvolit třikrát po sobě.

V čele popularity ho nahradil Herman Cain. Bývalý šéf řetězce na dovoz pizzy ovládl kampaň se sloganem slibující daňovou reformu. Pak ale přišla obvinění ze sexuálního obtěžování. Když se přihlásila žena, se kterou měl udržovat 13 let nemanželský poměr, následoval po rozhovoru s manželkou nevyhnutelný závěr. „Po mnoha modlitbách a sebezpytování přerušuji svou prezidentskou kampaň,“ oznámil Cain. 

To už k vrcholům popularity stoupal politický veterán Newt Gingrich. Na politickém výsluní stanul poprvé před 17 lety. Přivedl republikány po 40 letech k vítězství v dolní komoře Kongresu. Chtěl odvolat prezidenta Clintona po křivé přísaze před velkou porotou kvůli vztahu s Monicou Lewinskou. On sám tehdy udržoval vztah s tehdejší asistentkou. Dneska je z ní jeho už třetí žena. Když ale po neshodách se spolustraníky odešel, vydělal miliony na projevech, 23 knihách a poradenství. Dostal miliony dolarů od státních organizací i zdravotnických firem. 

Republikáni přitom mají skoro dokonalého kandidáta Mitta Romneyho. Má tvář politika, pochází z rodiny politika. Je to muž, který prošel byznysem, dokázal jako guvernér vládnout demokratickému státu. Je disciplinovaný, vzdělaný, s přehledem, věrný své ženě. Je to ale mormon, příliš často mění své názory, když nevyhovují voličům, ale hlavně nedokáže skoro nikoho nadchnout. 

V záloze tak číhají další, hlavně Ron Paul. Muž, který 11. září označuje za důsledek americké politiky, říká, že by omezil americkou angažovanost ve světě, ukončil zahraniční pomoc. Často říká nepopulární pravdy, že zabití amerického občana Awlakího v Jemenu bylo neústavní, že zákony po 11. září omezují svobodu jednotlivce. Má ale pevné jádro příznivců, kteří by mohli překvapit.

USA: republikáni hledají kandidáta (zdroj: ČT24)