Slovenské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

Bratislava - Necelý týden po ukončení protestu nemocničních lékařů na Slovensku tamní odbory vyhlásily stávkovou pohotovost a hrozí dalšími akcemi. Někteří slovenští poslanci totiž prý odmítají memorandum, na kterém se kabinet premiérky Radičové dohodl s lékařskými odbory. Parlament by mohl o dohodě rozhodnout dnes.

Zastavit transformaci nemocnic, omezit přesčasy a zvyšovat platy - to jsou požadavky slovenských lékařů, které ale vyžadují upravit zákony. Odbory vládě premiérky Radičové vyčítají, že k tomu ještě nedošlo. „Navržené změny znamenají porušení memoranda. Ještě nic neskončilo. Buďte tento týden připraveni na všechno,“ zní z výzvy slovenských odborů lékařům

Vláda ale tvrdí, že svým závazkům z memoranda dostála. Argumentuje tím, že nemůže ručit za všechny poslance v parlamentu. Tam teď uzavřená dohoda mezi lékaři a kabinetem leží. Odbory trvají na tom, aby prošla ve zrychleném řízení, jinak hrozí dalšími protesty. „Odboráři nemohou mít pocit, že mají namísto skalpelu v rukou pistoli a jdou nás všechny vydírat,“ řekl slovenský ministr zdravotnictví Uhliarik.

Iveta Radičová
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Ukončení protestu a návrat do služeb ohlásili nespokojeni doktoři začátkem prosince, kdy lékařské odbory ustoupily z požadavku na výraznější zvýšení platů, než nabízela vláda. Nemocnice obnovily běžný provoz v půlce minulého týdne.

Lékaři hrozí protesty (zdroj: ČT24)