Norové mají máslo na hlavě - ale v regálech ne

Oslo – Ani v bohatém Norsku nemají všechno. Teď v předvánočním čase tuto skandinávskou zemi trápí například zoufalý nedostatek másla. Nad výrobou tradičních norských vánočních dobrot se tak vznášel Damoklův meč, vláda proto dokonce snížila dovozní cla na máslo ze zahraničí. Minulý týden zadrželi norští celníci dokonce pašeráka, který se pokusil ze Švédska převézt 90 kilogramů másla. Podnikavci zase nabízejí na internetu kilogram švédského másla za 400 norských korun (přes 1 300 korun), což je šestkrát více než činí běžná cena v obchodech. Situace se zřejmě nevrátí do normálu dříve než na konci ledna.

Spotřeba másla v Norsku letos neustále roste. Svůj podíl na tom má mimo jiné obliba zvláštní tukové diety, která staví na nízkém obsahu uhlohydrátů. Ve srovnání s loňským listopadem vzrostla poptávka po másle téměř o třetinu, což je důvodem nevídaného jevu: prázdných regálů v obchodech. Za nedostatkem másla stojí také deštivé léto, které se odrazilo ve špatné dojivosti. Nízké výnosy mléka se poté promítly do domácí produkce másla, kterou Oslo chrání vysokými dovozními cly. Díky nim je devět z deseti balení másla v obchodech norského původu.

Vláda v Oslu se rozhodla pro drastické opatření: do konce března snížila clo o více než 80 procent a zrušila mléčné kvóty pro místní farmáře, které měly zabránit zahlcení trhu s mlékem. Největší norská mlékárenská společnost Tine, která dodává do obchodů 90 procent všeho másla, původně doufala, že situaci vyřeší dodávkou více než milionu kilogramů másla navíc ve srovnání s loňským rokem. Pro vánoční poptávku to je ale příliš málo a příliš pozdě.

Šéf švédského řetězce supermarketů EuroCash Fredrik Jakobsson uvedl, že ve čtyřech obchodech u hranic s Norskem lidé za poslední dva týdny nakoupili 25 tun másla, což je pětinásobek normálního prodeje. Pomocnou ruku podalo tento týden Dánsko. Na televizní výzvu ranního pořadu zareagovali dánští diváci, kteří shromáždili symbolických 4 000 balení másla pro Nory. Dánští bloggeři také založili profil na Facebooku, kde nabádají k další pomoci. 

Norům naopak nepomůže Island. Jak informoval portál Ice News, mlékárenský podnik Mjólkursamsalan odmítl zaslat do Norska velkou dodávku másla, protože se obává, že by tato humanitární pomoc vyprázdnila v předvánočním čase islandské regály.